CRITICII

ANAF amendează antreprenorii români, dar firmele de partid sunt ocolite

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a intrat în vizorul criticilor datorită modului în care își exercită activitatea de control fiscal, fiind acuzată că vizează disproporționat micile întreprinderi românești, în timp ce marile corporații și firmele afiliate partidelor de guvernare PSD+PNL, par să fie ocolite. Această practică de control fiscal selectiv a fost intens criticată pentru că pune o presiune inegală pe umerii antreprenorilor români, care nu beneficiază de protecție politică sau sprijin extern prin lobby.

Recent, ANAF a raportat realizarea a 3.816 controale antifraudă în noiembrie 2023, aplicând amenzi și confiscări în valoare de peste 32 de milioane de lei. În ciuda acestei activități aparent intense, criticii susțin că aceste controale vizează în principal întreprinderile mici și mijlocii, în timp ce companiile mari și cele afiliate partidelor politice par să fie ocolite.

Situația este și mai controversată în contextul în care marile corporații străine, care au canale de influență prin ambasade și alte mijloace de lobby, par de asemenea să fie excluse de la aceste controale riguroase. Acest dublu standard în aplicarea legilor fiscale aduce prejudicii serioase economiei locale și demoralizează antreprenorii români, care se luptă să-și mențină afacerile într-un mediu economic adesea neprielnic.

Related Articles

Back to top button