CRITICII

BNR anunță sărăcie! Inflația va exploda

Banca Națională a României (BNR) a decis menținerea dobânzii-cheie la 7% pe an, deși exista posibilitatea unei tăieri de dobândă în viitor. Mai multe bănci au sugerat că ciclul de relaxare a politicii monetare ar putea începe în următoarea ședință de politică monetară din iulie 2024.

Există incertitudini și riscuri asociate politicii fiscale și de venituri, precum execuția bugetară, dinamica salariilor din sectorul public și impactul legii pensiilor. De asemenea, condițiile de pe piața muncii și dinamica salariilor din economie reprezintă surse de incertitudine și risc. Rata anuală a inflației CORE2 ajustat a scăzut în primele trei luni ale anului, dar mai lent decât în trimestrele anterioare.

Creșterea avansului în termeni anuali al PIB a fost susținută de toate componentele cererii interne, în special de investiții și consumul gospodăriilor populației. Exportul net a devenit contracționist în trimestrul IV 2023, iar deficitul balanței comerciale și cel de cont curent au crescut în termeni anuali. Prognoza privind inflația indică o continuare a scăderii ratei anuale a inflației în următoarele opt trimestre, dar într-un ritm mai încet decât în 2023.

Există incertitudini și riscuri legate de evoluția activității economice, inclusiv războiul din Ucraina, conflictul din Orientul Mijlociu și evoluțiile economice din Europa. Absorbția fondurilor europene este esențială pentru realizarea reformelor structurale și contrabalansarea efectelor contracționiste ale conflictelor geopolitice.

Related Articles

Back to top button