CRITICII

Ca să câștige cine trebuie alegerile, Marcel Ciolacu crește bugetul serviciilor SRI și STS pentru anul 2024

Serviciul Român de Informații (SRI) va beneficia de o creștere cu peste 25% a bugetului, în 2024, mai ales pe fondul sporirii amenințărilor din jurul României și, în general, de la nivel internațional. La rândul său, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) va beneficia de sume record, care însă vor scădea masiv începând cu 2025.

Proiectul de lege privind Bugetul de Stat pe 2024 prevede o alocare de aproape 1,9 miliarde de lei pentru STS, cel mai mare buget din istoria acestei instituții și cu peste 25% mai mult decât sumele ce vor fi cheltuie până la finalul lui 2023.

Conform informațiilor care fundamentează bugetul serviciului, banii vor fi folosiți în bună măsură pentru implemetarea unor proiecte, inclusiv proiecte cu fonduri europene, menite să crească siguranța cibernetică pe teritoriul României și capacitatea instituțiilor de a evita sau a respinge eventuale atacuri, mai ales în contextul foarte tensionat din ultimii ani. Din 2025, totuși, STS va avea un buget cu mult redus, adică doar între 730 și 780 de milioane de lei, de peste două ori mai mic decât în 2024, mai arată documentul citat. 

SRI va beneficia de o creștere cu 25,5% a alocărilor, până la 5,5 miliarde de lei, fiind și cel mai important serviciu din România.

Pe de altă parte, Serviciul de Informații Externe (SIE) rămâne „Cenușăreasa” sistemului din punctul de vedere al alocărilor bugetare. SIE primește 686 de milioane de lei, cu doar 1,75% mai mult decât a cheltuit anul acesta și aproape la indigo cu sumele alocate în ultimii ani. De altfel, pe toată perioada 2024-2027, sumele bugetare sunt în aceeași linie, adică între 650 și 700 de milioane de lei. De remarcat că ponderea cheltuielilor cu personalul SIE (circa 50% din total buget) este semnificativ mai mare decât la celelalte servicii.

Related Articles

Back to top button