CRITICII

Cazul vârstnicilor maltratați în cămine: Gabriela Firea își pasează responsabilitatea către Marius Budăi

În cazul scandalului privind exploatarea și maltratarea vârstnicilor din căminele din Voluntari, Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a încercat să se disocieze de responsabilitate, susținând că Ministerul Muncii, condus de colegul ei, Marius Budăi, ar fi trebuit să ia măsuri în aceste centre cu probleme.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Familiei a declarat că susține eforturile autorităților de investigare a reclamațiilor legate de căminele de bătrâni și centrele pentru persoane cu dizabilități din mai multe județe. Totuși, au afirmat că informațiile obținute până în prezent indică faptul că Ligia Enache, consiliera și prietena apropiată a Gabrielei Firea, este doar martor în acest dosar.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a emis un comunicat în care menționează că toate măsurile și recomandările făcute de organele de control în cele două centre deținute de Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz au fost remediate până la sfârșitul anului trecut.

Marți dimineața au avut loc zeci de percheziții în mai multe județe în acest dosar, cu privire la exploatarea persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile. Procurorii DIICOT au dezvăluit că persoanele vârstnice sau cele care nu se puteau îngriji singure au fost supuse unor tratamente inumane și degradante, muncii neremunerate, constrângerii și actelor de violență fizică. De asemenea, li s-a refuzat hrana adecvată și tratamentul medical necesar.

Scopul infractorilor a fost obținerea injustă a unor beneficii financiare, iar prejudiciul estimat depășește suma de 5,2 milioane de lei.

În urma perchezițiilor, au fost emise mandate de aducere pentru 26 de persoane, care vor fi audiate la sediul DIICOT. Ancheta continuă în vederea identificării și sancționării celor responsabili de aceste fapte îngrozitoare.

Related Articles

Back to top button