CRITICII

Ceapa din Ucraina a invadat piețele din România

În ultima perioadă, ceapa din Ucraina a devenit preferată pe piața românească, înlocuind ceapa importată anterior din Republica Moldova. Motivele acestei schimbări sunt prețurile mai ridicate și stocurile limitate din țara vecină. Cererea crescută pentru ceapa ucraineană în România se datorează scăderii stocurilor și creșterii prețurilor din Republica Moldova.

Exportul de ceapă ucraineană către țările UE devine din ce în ce mai profitabil, conform analizelor specialiștilor. Ucraina a devenit un furnizor important pentru piața românească și europeană, deși a suferit pierderi semnificative în producția de ceapă în urma conflictului ruso-ucrainean.

Analiza realizată în cadrul proiectului East Fruit arată că Ucraina a pierdut până la 80% din suprafețele și infrastructura necesară pentru cultivarea, depozitarea și procesarea cepei în regiunile sudice ale țării, din cauza conflictului menționat anterior. Prețul pentru un kilogram de ceapă ucraineană a fost recent de aproximativ 7 grivne/kg (0,19 dolari), confirmând avantajul economic al acestei alternative pentru consumatorii români.

Related Articles

Back to top button