CRITICII

Ciolacu a descoperit America: premierul nu știa că avem un sistem corupt.

Premierul Marcel Ciolacu se confruntă cu o situație minoritară în urma declarațiilor sale din scandalul azilurilor de bătrâni din județul Ilfov. În urmă cu două zile, șeful Guvernului a afirmat: „Vreau să fiu foarte clar, nu am nicio milă pentru ticăloșii care au creat aceste azile ale groazei; iar faptul că așa ceva a fost posibil ne arată un singur lucru: avem de-a face cu o problemă de fond, o problemă de sistem, un sistem corupt și inert. Acesta este adevărul.”

Cu toate acestea, Marcel Ciolacu a aflat abia duminică, în urma discuțiilor cu membrii Cabinetului său responsabili de violențele asupra bătrânilor, că avem un sistem corupt. Astfel, Marcel Ciolacu se înscrie în aceeași categorie cu președintele Klaus Iohannis, care acum un an și nouă luni afirma că avem un stat eșuat, în urma incendiilor de la mai multe spitale. Mai că-ți vine să râzi când auzi o asemenea aberație: să fii liderul PSD și să nu știi ce-i aia corupție e ca și cum ai spune că ești cizmar dar nu știi să faci diferența dintre un papuc și un adidas. Cine sa-l mai creadă când singur își sapă groapa, făcând greșeală după greșeală.

Datele Eurobarometrului din aprilie și mai 2023 arată că Marcel Ciolacu se află într-o minoritate de 21% a românilor care nu consideră că fenomenul corupției este răspândit în țara noastră. Conform aceluiași sondaj, 79% dintre respondenți consideră corupția ca fiind larg răspândită în România, procent care depășește media UE de 70%. În plus, 44% dintre români consideră că darea și luarea de mită sunt răspândite în cadrul partidelor politice, iar 53% consideră că sistemul de sănătate este cel mai corupt.

Aceste constatări din sondaj reflectă faptul că sistemul public este perceput de majoritatea populației ca fiind corupt într-o mare măsură. Partidele politice, politicienii și funcționarii publici sunt considerați vinovați pentru această situație. Până când comportamentul acestora nu se va schimba în mod radical, sistemul corupt descoperit de Marcel Ciolacu va rămâne neschimbat, deoarece servește interesele actualei clase politice.

Related Articles

Back to top button