CRITICII

Cristian Terheș: România nu poate renunța la dreptul de veto în UE

Europarlamentarul Cristian Terheș a reacționat dur la anunțul făcut de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, potrivit căruia România renunţă la dreptul de veto în UE. El l-a acuzat pe Aurescu de incompetență sau trădare și solicită să își retragă susținerea publică față de această declarație.

Terheș a mai spus că România nu poate fi lipsită de acest drept, care îi oferea, cel puţin teoretic, posibilitatea de a negocia un drept sau o nevoie sau de a se opune unor derapaje în deciziile statelor dezvoltate.

„Am auzit mulți comentatori și părerologi la televizor, mai ales după votul din decembrie din Consiliul JAI, că da, România este de acord să renunțe la dreptul de veto, pentru că dacă am renunța la dreptul de veto, am intra în Shengen. Mai mare prostie decât asta nu s-a mai auzit! Cum să renunți, domnule, tu, la dreptul de veto, că altul își folosește el dreptul de veto? Păi, folosește și tu! Cine-l oprește pe marele faraon Iohannis ca atunci când merge la aceste ședințe, unde poate să-și exercite dreptul de dreptul, să-l exercite? Și vă dau un exemplu concret: Polonia. Nimeni nu poate acuza Polonia că ar avea afinități față de Rusia. La nivelul Uniunii Europene, de exemplu, s-au negociat livrarea foarte multor ajutoare, mai ales financiare, Ucrainei. Dar când Polonia a fost persecutată pe nedrept, Polonia a spus blocăm ajutoarele respective și atunci, la schimb, le dăm banii ăstora, dar tu ne deblochezi dincolo. Așa se negociază.

Omul acesta e trădător sau e incompetent, că doar e ministru de externe. Numai să faci un research pe Google, ai găsit protocolul, ai citit și ai înțeles ce ai de făcut din acest motiv. Reiterăm solicitarea făcută ministrului de externe să retragă această susținere publică pe care a făcut-o cu privire la renunțarea României la exercitarea dreptului de veto. Constituția spune foarte clar că nici o persoană și nici un grup de persoane nu-și poate exercita suveranitatea în nume proprii”, a declarat Terheș, într-o conferință de presă.

Related Articles

Back to top button