CRITICII

Cum se explică creșterea economică la TV – PSD și PNL au pompat peste 10 milioane de lei în presă

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis către Secretariatului General al Guvernului proiectul de lege care vrea să limiteze cheltuielile cu presa ale partidelor, potrivit unui comunicat al instituției.

Proiectul vine după ce PSD și PNL au cheltuit peste 10 milioane de euro pentru presă și propagandă doar în primele șapte luni din 2022, ceea ce a dus la instaurarea unei autocenzuri cvasi-generalizate în presa mainstream, care evită orice critică și investigație cu potențial negativ la adresa celor două partide, a guvernului și președintelui Klaus Iohannis.

Proiectul AEP prevede că acestea nu au voie să cheltuiască pentru publicitate / propagandă mai mult de 30% din valoarea totală a sumelor primite de la bugetul de stat. Sancțiunea prevăzută în proiect pentru încălcarea acestei prevederi e una modică pentru partidele care au bugete anuale de zeci de milioane de euro: amendă de la 45.000 lei la 75.000 lei.

Proiectul legislativ prevede modificarea și completarea Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

Context. Site-urile antena3.ro, digi24.ro, realitateaplus.ro, rtv.ro, b1tv.ro, hotnews.ro, dcnews.ro, stiripesurse.ro, newsweek.ro au încasat bani publici de la PNL sau PSD, arată o investigație publicată la jumătatea lunii septembrie de Cristian Andrei pe Europa Liberă. Plățile s-au făcut, uneori, prin intermediul unor agenții, iar contractele sunt confidențiale.

PSD și PNL au aruncat în piață peste 10 milioane de euro pentru presă și propagandă, în primele șapte luni din 2022, potrivit datelor consultate de Europa Liberă. Banii vin direct de la bugetul de stat, iar marile partide îi folosesc pentru a cumpăra articole pozitive. Conducerile ambelor formațiuni refuză, în mod oficial, să dezvăluie spre ce site-uri se duc banii publici.

Related Articles

Back to top button