CRITICII

După Mintia, Popescu închide ALRO Slatina și AZO Mureș

Virgil Popescu este ministrul responsabil pentru închiderea termocentralei Mintia. Practic la acel moment România a pierdut încă 5% din energia produsă la nivel național. Acum s-a luat decizia de a se vinde termocentrala închisă și există interes mare din partea firmelor care se ocupă cu tranzacționarea fierului vechi.

Însă închiderea rând pe rând a activelor de producție națională a dus în cele din urmă la un necesar neacoperit de energie electrică de 15%. Acest lucru înseamnă că fie nu mai dăm la populație energie, fie închidem fabricile consumatoare, fie importăm scump dar ce dăm la schimb. Guvernul PNL-PSD, fost PNL-USR, a adoptat următoarea variantă de lucru: câte mult din fiecare soluție. Așa am ajuns la prețul triplat la energie electrică și gaz, ca să consume românii mai puțin, așa am ajuns să închidem ALRO Slatina și AZO Mureș, că de, emit prea mult CO2, așa am ajuns să ne împrumutăm excesiv și nu știm unde s-au dus 50 de miliarde de euro.

Ieri a fost protest la Slatina. Mai multe sindicate au mers în fața prefecturii și au cerut ca statul să ajute în această perioadă pentru ca ALRO Slatina să nu se închidă. Conducerea a anunțat suspendarea temporară și parțială a producției pe o perioadă nedeterminată. Dar aceste combinate închise devin greu de deschis, nu sunt simple mașini la care dai o cheie și combinatul repornește.

Așa a fost și la AZO Mureș, acolo unde s-a restrâns activitatea spre deloc. România producea îngrășăminte pe plan local din gaz ieftin românesc. Nu suntem interesați să vindem ieftin și subvenționat în afara României, dar este nevoie să producem pentru agricultura românească. AZO Mureș are nevoie de materie primă românească. Niște comenzi prost înțelese venite dinspre Uniunea Europeană au interzis contractele de achiziție pe termen lung, pentru ca niște jucători la bursă să controleze statele europene Așa se face că astăzi România a vândut gaz ieftin românesc, dar a cumpărat de la bursă gaz scump.

Statul trebuie să reglementeze piața în favoarea producătorilor naționali. Nu este normal să nu produci nimic local, să închizi tot, nu poate trăi un popor pe munca celor plecați.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button