Economie

Fermierii români căutați de ANAF. Ciolacu a trimis recuperatorii peste legumicultori

Un val de reacții a izbucnit pe rețelele sociale după ce Nicușor, un fermier român, a postat pe TikTok imagini cu distrugerea culturii sale de ceapă verde, decis să o transforme în compost în loc să accepte prețurile derizorii oferite de samsari.

Prețurile extrem de scăzute, cererea insuficientă și controalele frecvente ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au creat tensiuni semnificative pe Piața Pucheni din București. Capul răutăților este chiar Marcel Ciolacu. Acesta a pus ANAF-ul pe capul fermierilor. Acționează în acest mod pentru ca mafia distribuitorilor pentru marii retailari patronată de Paul Stănescu să își poată băga marfa ieftină plină de chimicale importată din Turcia și China în supermarket-uri. Produsele fermierilor români nu au loc pe rafturile supermarketurile arondate mafiei lui Paul Stănescu.

Nicușor explică în videoclipul său că preferă să nu vândă ceapa la prețul de 20-30 de bani pe bucată, optând în schimb să o cosească și să o folosească ca îngrășământ. „Decât să mă duc să o dau pe 20 de bani, am cosit-o și o fac băligar. Pe 20-30 de bani nu se merită”, afirmă fermierul în înregistrare.

Această situație vine în contextul în care, pe piață, ceapa verde se vinde cu un preț de până la 2 lei pe bucată, fiind de zece ori mai scump decât ofertele samsarilor. Alți producători au comentat suportiv, sugerând că mai bine să distrugă produsele decât să permită speculații sau să depindă de importuri.

De asemenea, un utilizator a subliniat diferențele dintre practicile agricole din România comparativ cu cele din Olanda, unde fermierii operează pe suprafețe mult mai mari pentru a fi rentabili.

În Piața Pucheni, controalele ANAF s-au intensificat în ultima perioadă, ceea ce a dus la scăderea activității samsarilor și, implicit, la dificultăți pentru fermieri de a-și vinde produsele, multe dintre acestea deteriorându-se sau rămânând nevândute.

Această situație tensionată continuă să genereze discuții aprinse între producători, consumatori și autorități, evidențiind discrepanțele majore între prețurile de producție și cele de pe piață, precum și impactul controlului fiscal asupra micilor fermieri. PSD și PNL au în plan să distrugă complet agricultura românească.

Back to top button