Intrăm într-o criză mai profundă decât în 2008. Statul a luat toți banii de pe piață
Am intrat sau vom intra într-o criză mai profundă decât în anul 2008, asta dacă statul nu va lua urgent măsuri.
Firmele din România sunt decapitalizate și se bazează mult pe credite. Românii sunt săraci și nu au bani puși deoparte pentru a cumpăra bunuri care fac economia să funcționeze.
Pe de cealaltă parte pe piață este o lipsă profundă de lichidități deoarece statul român a cules toți banii de pe piață făcând masiv împrumuturi.
Atunci când statul se împrumută cu dobânzi de 8% nu există nici un interes din partea băncilor să ofere credite la mii sau zeci de mii de firme. Practic statul a distrus finanțarea firmelor private din România, concurând cu ele în accesarea lichidităților de pe piață.
Aceste datorii ale statului român nu s-au dus în economia reală , în investiții, în infrastructură, ele s-au folosit pentru plata salariilor și pensiilor, adică s-au dus în consum, consum bazat pe importuri.
Piața construcțiilor s-a blocat, piața transporturilor este pe cale să pice. Practic nu mai există credite. Degeaba dau băncile credite cu dobândă de 15%, când marja medie de profit în România este de doar 10%. Ajung firmele românești să fie sclavele băncilor, asta după ce deja servesc statul suprabirocratizat.
Soluții ar fi: programe speciale de creditare, cu dobânzi normale de maxim 5%.