CRITICII

Ion Iliescu va fi audiat vineri în dosarul Mineriadei

Fostul președinte Ion Iliescu va fi audiat în dosarul Mineriadei, împreună cu alți înalți oficiali, printre care Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu și Virgil Măgureanu. Aceștia sunt acuzați de procurori de infracțiuni contra umanității, legate de evenimentele violente din zilele de 11 și 12 iunie 1990, când autoritățile au declanșat un atac împotriva manifestanților pașnici din Piața Universității din București.

Atacul a avut consecințe grave, inclusiv moartea a 4 persoane, vătămarea a 1388 de persoane și privarea de libertate a 1250 de persoane din motive politice. Forțele de ordine și muncitorii au fost implicați în acțiuni violente, iar autoritățile au continuat represiunea în zilele următoare, inclusiv prin aducerea de minerii din alte zone ale țării pentru a acționa împotriva opozanților politici.

Aceste evenimente au fost marcate de violență și abuzuri, iar persoanele implicate, inclusiv Ion Iliescu și alți oficiali, sunt acum acuzați de procurori pentru faptele lor. Dosarul Mineriadei reprezintă un moment important în istoria recentă a României, evidențiind abuzurile și încălcările grave ale drepturilor omului care au avut loc în acea perioadă tumultoasă.

Related Articles

Back to top button