CRITICII

Ipocrizia sutelor de milioane europene date la moldoveni: nu este meritul nici unui politician

Uniunea Europeană va aloca un plan financiar pentru Republica Moldova. Este vorba despre aproape 600 de milioane de euro pentru o perioadă de trei ani, însă acordarea banilor este condiționată de reformele din justiție.

O parte din partidele politice s-au grăbit să revendice suma de bani ca și cum ar fi meritul lor. Asta arată perfidia unora de a-și asuma merite pe care nu le au.

Nici un politician din Republica Moldova nu are meritul acestor bani. Dacă ar fi fost ca acordarea lor să stea în calitatea clasei politice atunci cu siguranță că nu s-ar fi trimit nici un euro. România și Polonia au avut un rol major însă în alocare, rămâne să vedem dacă politicienii moldoveni îi și vor dori.

Acest lucru este demonstrat și de faptul că Uniunea Europeană nu are încredere că ceva s-a schimbat și tocmai de aceea pune condiții firești: faceți reforme în justiție și veți primi bani. Practic Europa nu dă banii pe ochi frumoși sau pe vorbe bine alese. Ori reforme în justiție înseamnă că Filat, Plahotniuc, Șor sau Usatâi ar trebui să fie după gratii, alături de Dodon și de Voronin.

Practic Uniunea Europeană arată că nu are încredere în absolut nici un politician și dorește măsuri concrete, ce se pot măsura. Poze între oficialii moldoveni și cei europeni se tot pot face, asta nu ajută la nimic, face parte din arsenalul diplomatic.

În realitate acești bani sunt doar promiși, nu se vor accesa și acest lucru nu din vina Uniunii Europene.

Reforme în justiție s-au mai promis și ele nu s-au făcut. Ar înseamna ca cei care ar lua banii să fie trimiși după gratii, deoarece o bună parte din ei au fapte de corupție dovedite deja în spațiul public.

Se vor încasa primele tranșe de câteva zeci de milioane de euro care reprezintă momeala, gustul, însă nu se va face nici o reformă reală și atunci banii se vor opri. Europa vrea reforme în justiție, nu dorește scenete regizate.

Acest program de ajutor nu vizează doar Republica Moldova ci și alte state aflate în imediata apropiere. Este un cost suportat de contribuabilul european și care nu dorește ca munca lui să fie furată ca să trăiască bine partidele politice din Republica Moldova.

Să nu uităm că banii de care se discută în spațiul european sunt de ordinul zecilor și sutelor de miliarde de euro, iar aceste sute de milioane în realitate nu ar acoperi nici acordarea unor alocații decente pentru copii.

Related Articles

Back to top button