CRITICII

PNRR-un împrumut cât o generație: 15 miliarde de euro pentru furat

Cristian Ghinea a spus în aceste zile că de cele 15 miliarde de euro, bani ce se iau împrumut, dorește să umple România de autostrăzi. Am auzit acest lucru și de la alți miniștri, șefi de guvern sau președinți de stat, însă nu a fost să fie așa.

Banii au fost luați cu împrumut însă ei au dispărut tot așa cum au apărut. Însă am rămas fără autostrăzi, spitale moderne, școli, iar datoria a rămas și o plătim noi astăzi sau o rostogolim mai departe, către o altă generație.

În realitate împrumuturile luate în ultimii 31 de ani nu au ajutat la nimic, mai mult decât atât, ele au generat corupție foarte multă.

Avem la dispoziție vreo 15 miliarde de euro bani din bugetul Uniunii Europene ce nu au fost accesați deoarece nu s-au depus proiecte. Avem vreo 15 miliarde de euro bani ce urmează să fie oferiți gratuit pentru recuperarea după pandemie. Dacă avem aproape 30 de miliarde de euro, bani care nu trebuie să îi dăm înapoi, de ce ne împrumutăm?

Este simplu, deoarece acești bani se iau numai pe proiecte și stau procurorii europeni să vadă dacă s-au furat sau nu.

Pe de cealaltă parte creditorii sunt interesați să plaseze bani către statele slabe dar care dispun de resurse și mai au ceva active ce se pot vinde. Banii se dau ușor deoarece ei se printează, însă la schimbul hârtiilor noi vom fi nevoiți să dăm terenuri, fabrici, cât mai multe din suveranitatea noastră.

Creditorii oferă acești bani cu bună știință că ei se vor fura și că nu se vor construi autostrăzi, dar nu autostrăzile sunt ținta lor ci active importante precum Hidroelectrica sau altele asemenea.

Related Articles

Back to top button