Principalii factori de stres din viața românilor: Creșterea prețurilor (74%) și Contextul Economic Actual (61%)
Conform celui mai recent studiu realizat de Asociația CIPRA – Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză – echilibrul din viața personală și cea profesională se află pe locul 3 în topul celor mai importante aspecte cu impact asupra calității vieții românilor, după alimentație și odihnă, cu 45 de procente (reprezentând prima mențiune pentru 20% dintre respondenți), în special pentru categoria de vârstă 35-54 de ani (49%) și pentru persoanele cu un venit ridicat (51%).
Anul acesta, doar 50% dintre respondenți au declarat că sunt mulțumiți de echilibrul dintre viața lor personală și cea profesională (iar 17% sunt total nemulțumiți), comparativ cu 58% (respectiv 14% nemulțumiți) în anul 2021, când a fost realizat primul studiu CIPRA.
Cel mai mare grad de mulțumire (58%) este legat de modul de petrecere a timpului cu familia, urmat de de interacțiunea cu prietenii (49%), relația și colaborarea cu colegii (46% ) și de relația și colaborarea cu șeful (42%).
La polul opus, cele mai mari nemulțumiri sunt cauzate de trafic (38%), aglomerație (38%) și nivelul de stres (34%).
Cu privire la principalii factori de stres în viața cotidiană, aceștia sunt:
creșterea prețurilor (74%), în special pentru persoanele între 55 și 65 de ani (82%)
contextul economic actual (61%)
situația financiară (55%) lipsa timpului (44%)
conflictul armat din Ucraina (41%)
responsabilitățile familiale (33%)
activitatea profesională în sine (31%).
Pentru 25% dintre respondenți, relația cu partenerul de viață este un motiv important de stres, pentru 20% drumul până la locul de muncă, pentru 18% șeful și pentru 17% colegii.
Conform noului studiu, în topul celor mai importante aspecte cu impact asupra calității vieții se află: alimentația (importantă pentru 67% dintre respondenți), somnul/odihna (cu un procent de 54%), echilibrul dintre viața personală și cea profesională (45%), activitatea sportivă (menționată de 34% dintre români) și răsfățul cu moderație (28%