CRITICII

PSD lasă România fără apărare antiaeriană! Tudose anunță ca România va trimite sistemul PATRIOT în Ucraina

Fostul premier Mihai Tudose afirmă că, în opinia sa, „sunt argumente” pentru ca România să ofere Ucrainei sistemul său antiaerian Patriot, el arătând că, în orice caz, o astfel de decizie trebuie luată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

„Sunt convins că domnia sa (preşedintele Klaus Iohannis – n.r.) va avea discuţii cu primul-ministru, cu ministrul Apărării, CSAT şi de aici încolo textul curge. În fapt, dacă noi avem – acum vorbesc în nume personal – avem un sistem de apărare, îl montăm în România să ne apere tot de partea estică, da? Dacă este al nostru dar îl montăm un pic mai încolo, adică în Ucraina, şi ne apără tot pe noi, adică chiar e mai bine, cumva, şi pentru noi… E o decizie strategică care va fi luată. Am spus: sunt argumente şi pentru acest lucru”, a afirmat Mihai Tudose în emisiunea Insider Electoral difuzată sâmbătă de Prima Tv.

El se arată convins că preşedintele Klaus Iohannis va comunica cu oficialii din ţară despre discuţiile avute cu preşedintele american Joe Biden pe acest subiect.

Săptămâna acesta, marţi, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la finalul unei discuţii cu preşedintele american, că România va continua să sprijine Ucraina, însă a adăugat că, în opinia sa, este ”inacceptabil” ca România să ofere ţării vecine aflate în război singurul sistem de apărare antiaeriană Patriot care este funcţional.

„”Există, evident, nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate. În ultimele săptămâni este o discuţie destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme şi atunci, sigur, am fost întrebaţi şi noi. Şi preşedintele Biden a adus această chestiune în discuţie şi i-am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu acasă, în CSAT, să vedem cum putem să punem problema, ce putem să oferim şi evident ce putem să primim în schimb, pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană. Eu cred că vom găsi o soluţie. Este vorba de un singur sistem Patriot. Credeţi-mă că ştiu mai multe detalii, dar da, este unul funcţional care va rămâne în România, celelalte care sunt în faze avansate de operaţionalizare şi despre unul dintre acestea era vorba”, a afirmat Klaus Iohannis.

Related Articles

Back to top button