CRITICII

România va fi independentă energetic. Ciucă face declarații despre securitatea energetică în regiune

Nicolae Ciucă, președintele PNL, afirmă că, România va obține independența energetică în curând. Acesta susține că atunci când exploatarea completă a perimetrului Neptun Deep va fi finalizată, producția internă se va dubla în comparație cu situația actuală. În consecință, România va deveni cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană și va putea asigura securitatea energetică în regiune.

Ca urmare a măsurilor adoptate de Executiv în ultimul an și jumătate, România își va câștiga independența energetică într-un timp foarte scurt: Romgaz și OMV-Petrom au decis să dezvolte perimetrul Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre. Când exploatarea va fi pe deplin operaționalizată, producția internă a României va fi dublă față de momentul actual, iar țara noastră va deveni cel mai mare producător de gaz din Uniunea Europeană. Acest proiect este rodul muncii guvernării liberale și a ministrului Energiei, Virgil Popescu. Enumăr doar câteva dintre cele mai importante momente care ne-au adus aici: abrogarea la finalul anului 2019 a OUG 114/2018, care amânase cu patru ani exploatarea gazelor și preluarea de către Romgaz a participației Exxon Mobil la perimetrul Neptun Deep, în mai 2022. Tot în mai 2022, a fost modificată legea off-shore, care a permis extracția gazelor din Marea Neagră. Chiar în această lună, a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor la gazoductul Tuzla-Podișor, prin care gazul va fi adus în sistemul național de transport”, a transmis președintele PNL.

Nicolae Ciucă a subliniat, de asemenea, că prin demararea exploatării, bugetul de stat va beneficia de câștiguri din redevențe, impozitul pe venit suplimentar și impozitul pe profit al companiilor. Totodată, prin crearea de noi locuri de muncă, se vor genera venituri suplimentare sub formă de impozite.

„Mult mai important este faptul că România va deveni independentă energetic, iar ca exportator net de gaze naturale, vom asigura securitatea energetică în regiune”, a conchis fostul premier.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button