CRITICII

Specialiștii susțin că Muraru bate câmpii: AUR nu poate fi scos în afara legii. Iată de ce!

Alexandru Muraru este un slab parlamentar de la PNL care strigă în fiecare zi, precum hoțul care strigă hoțul, că AUR trebuie și va fi scos în afara legii.

Specialiștii în drept susțin însă că aceste declarații sunt pur politice și că de-facto scoaterea în afara legii a partidului AUR nu este posibilă.

Legea partidelor politice prevede că:

Partidele politice sunt asociații cu caracter politic ale cetățenilor români cu drept de vot, care participă în mod liber la formarea și exercitarea voinței lor politice, îndeplinind o misiune publică garantată de Constituție. Ele sunt persoane juridice de drept public.

Prin activitatea lor, partidele politice promovează valorile și interesele naționale, pluralismul politic, contribuie la formarea opiniei publice, participă cu candidați în alegeri și la constituirea unor autorități publice și stimulează participarea cetățenilor la scrutinuri, potrivit legii.

Practic scoaterea în afara legii a unui partid politic nu se poate face decât de către o instanță de judecată și ar trebui cel puțin trei astfel de instanțe de judecată să se pronunțe succesiv cu privire la acest lucru. Însă scoaterea în afara legii a partidului AUR ar însemna scoaterea în afara legii a unui număr important de cetățeni, căci AUR reprezintă o adunarea politică a mai multor cetățeni români, iar cei care reprezintă partidul fac declarații și fiecare răspunde individual pentru ele.

Chiar și în aceste condiții nu se întrunesc condițiile legale minimale pentru ca partidul AUR să fie scos în afara legii și ar fi un precedent politic fără precedent și care ar aduce, în cazul unui proces, un capital de imagine colosal pentru partid.

Politicienii români pot face declarații și ei nu pot fi trași la răspundere pentru ele deoarece parlamentarii au imunitate politică pentru declarațiile făcute.

Related Articles

Back to top button