Traiul în România, o experiență de neuitat…

Tot mai mulți români se simt contrariați de modalitatea prin care pot să își asigure un viitor în România. Haosul economic care s-a instaurat în țară se produce și în viețile de zi cu zi ale românilor. Nimic nu-ți poate garanta un venit stabil. Nici măcar studiile universitare nu pot să te liniștească în parcursul tău bine definit. Dacă salariile românilor sunt mai mici decât necesarul minim de trai, cum pot cetățenii să reziste, să trăiască sau să supraviețuiască?

Ne aflăm mereu la granița fină dintre a trăi sau a supraviețui.

Toate aceste eforturi disperate ale oamenilor ce trăiesc în România, de a câștiga măcar un salariu decent este descurajator pentru generațiile care vin din urmă. Tot mai multi tineri își doresc să plece, să le fie apreciată munca atât prin venituri pe care le vor avea, cât și pentru cunoștințele pe care le dețin. Cum am putea să ne păstrăm valorile patriei, dacă recompensa pentru studiile îndelungi nu este apreciată?

O adevărată problemă o au și cei care nu dețin studii superioare, iar salariul acestora nu acoperă nici măcar chiria unui apartament. Cum putem să evoluam, dacă propria noastră țară nu ne oferă posibilitatea de a rămâne aici, pentru a spori economia țării? Tot mai multi politicieni sau chiar instituții afirmă faptul că un cetățean se poate descurca cu un salariu apropiat de cel al minimului pe economie.

Provocarea anului 2021

Cum ar fi să îi invităm să intre în propriile noaste haine, pentru a trăi experiența de neuitat pe care o resimt tot mai mulți români din pătura de jos sau de mijloc a societății?

Această provocare ar fi un studiu interesant care ar putea fi pertinent și plauzibil pentru mulți dintre noi. Realitatea este cea de care ne ferim deseori, însă această realitate pe care o trăim acum este oferită de ei, de mai marii conducători ai României, niște cetățeni ca și noi cândva, care au uitat de dorința și de grija zilei de mâine.

Un studiu realizat de către Institutul Național de Statistică a preconizat că un cumul de 2.500 de lei ar satisface un nivel decent al nevoilor unei singure persoane. Întrebarea pe care ne-o punem cu toții este: ce înseamnă decent pentru parlamentarii noștri?

Conform dex-ului putem observa:

„Decent = lipsit de pretenții”

Care sunt pretențiile noastre? Majoritatea persoanelor își doresc să acopere doar minimul de nevoi. Cu siguranță nu putem vorbi de pretenții. Această sumă acoperă această lipsă de pretenții? Sau nu acoperă nici măcar minimul necesar, pentru a supraviețui? Dorința de a avea un acoperiș, de a beneficia de mâncare, de a plăti facturile și taxele impuse de stat sau pentru a ne putea achiziționa haine, pentru a putea să mergem la muncă reprezintă o pretenție?

Printr-un calcul rapid, o persoană pentru a trăi în România are nevoie de o chirie decentă care pornește de la 200 de euro. O altă obligație pentru acesta este de a plăti facturile acelei chirii, ce pot ajunge în sezonul rece la 400 lei. Altă cheltuială necesară supraviețuirii o reprezintă mâncarea, care este din ce în ce mai scumpă. Pentru această necesitate o persoană poate cheltui decent o sumă de 400-500 de lei pe lună, pentru a își asigura mâncarea atât cât stă acasă, cât și la locul de muncă. O altă necessitate o reprezintă transportul, alocând un minim de 80 lei lunar. Pentru a putea să ai o igienă atât personală, cât și a casei, fiecare persoană investește un minim de 250 de lei (detergent de rufe și de vase, produse de igienă personală, substanțe de curățat etc.). Pentru a putea să mergi la locul de muncă ai avea nevoie de haine. Pentru a mă referi la minimul alocat unei persoane conform studiului Institutului Național de Statistică, consider că hainele achiziționate ar trebui să fie cumpărate din outlet-uri, SH-uri sau reducerile de sezon din cadrul mall-urilor ce pot fi foarte avantajoase în momentul în care nu dispui de venituri mari. O sumă alocată pentru acest domeniu ar fi de 200 de lei lunar. O plată lunară necesara pentru fiecare persoana este plata creditului telefonic de un minim de 5 euro și a unui cablu tv +internet de 70 de lei.

Aici se termină fondul alocat de 2.500 de lei, fără a mai lua în calcul alte cheltuieli pe care cu toții le avem precum, medicamente, controale stomatologice, înlocuirea unei mașini de spălat, frigider, aragaz, sau achiziționarea oricărui bun ce este stricat din locuința noastră, precum și alte cheltuieli care nu sunt fixe de la lună la lună.

După cum putem observa, acest minim al venitului estimat pentru un trai decent nu acoperă în totalitate necesitățile noastre și din păcate, acest minim nu este oferit în cadrul tuturor locurilor de muncă, ci întâlnim și salarii mult mai mici. Si atunci, dacă nici acest minim de trai decent nu ești asigurat în România, care sunt șansele ca viitoarele generații să rămână și să activeze în propria profesie în țara de origine?

România, o experiență de neuitat…

Sursă foto: ziarulromanesc.at