Alexandru Săraru: Guvernanții încurajează sărăcia, munca la negru și exodul forței de muncă
Știrile despre împrumuturile externe ale României nu mai reprezintă demult ceva surprinzător. În primele șase luni ale acestui an împrumuturile externe ale României au crescut cu peste 2,6 miliarde de euro. Ce mai contează 2.6 miliarde când suma totală pe care o datorează țara noastră depășește 137 de miliarde de euro?
Vreți să știți cât trebuie să plătească fiecare român pentru a achita aceste împrumuturi uriașe? Nici mai mult, nici mai puțin decât 7200 de euro (!). Nu contează că ești salariat, pensionar, antreprenor, minor, șomer. Trebuie să plătești. Îngrijorător este faptul că datoria României a ajuns atât de mare, încât a depășit jumătate din produsul intern brut (PIB), al țării.
Credeți că gata, nu ne vom mai împrumută? Basme. Când consumi mai mult decât produci trebuie să te împrumuți. Guvernanții nu au cultură, voință și nici viziune. Pentru ca să putem plăti tot ce am contractat este nevoie de o stimulare a investițiilor, de creare de locuri de muncă. INVESTIȚIILE sunt vitale. Însă, realitatea actuală ne dovedește că această datorie va fi plătită tot de populație, prin creșterea taxelor și impozitelor.
Totuși, statul a adunat mai mulți bani la stat de la companiile de energie. Dar această încasare s-a realizat prin sărăcirea populației și a firmelor.
Și de parcă toate acestea nu erau de ajuns, mai urmează o bombă. Între 15 iunie – 26 iulie 2022, Ministerul Finanțelor a derulat o sesiune de înregistrare a cererilor de acord pentru finanțarea unor investiții mai mari de 1 milion de euro,. Marți, 9 august 2022, a fost publicată lista rezultatelor.
Surpriză! 683 de milioane de lei se vor duce către 4 companii mari. Nu vorbim aici de bani europeni, ci de banii noștri, ai fiecăruia în parte. Noi le vom finanța cu sute de milioane de lei direct din taxele și impozitele pe care le plătim.Sunt bani nerambursabili, deci nu vor trebui să îi returneze. Printre aceste companii se află și Mercedes-Benz, corporație care va primi 185.5 milioane de lei. Cum spuneam, sunt bani nerambursabili. Statul român nu are nicio participație, nici creanțe, acțiuni, nimic. Iar dacă aceste companii fac profit, acesta le rămâne în totalitate.
Sigur că investițiile trebuie încurajate, asa cum am mai spus, dar dacă statul român dorește cu adevărat redresarea economiei, trebuie să acționeze la nivel general, nu să sprijine doar câteva companii. În egală măsură trebuie susținute atât IMM-urile, cât și microîntreprinderile și marile corporații.
Guvernanții ar trebui să rezolve problema impozitării salariilor mici. Altfel, vor fi încurajate sărăcia, munca la negru, precum și exodul forței de muncă. De asemenea, ar trebui rezolvată problema birocrației. Doar așa economia României mai are o șansă.
Soluții sunt. Dar cine să le implementeze? Anul 2024 se apropie.