Pensiile speciale reprezintă o ameninţare gravă la adresa statului
Ce înseamnă să ai pensie specială ?
Înseamnă să te pensionezi pe bani publici mult mai devreme decât pensionarea legală standard și să ai beneficii materiale care nu țin de contribuția în timp la acea pensie, conform criteriilor valabile pentru restul cetățenilor.
Dacă vrem să vedem cât ne costă aceste pensii speciale, putem observa că România se numără printre statele care alocă fiecare peste 1% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru ele.
În România beneficiari pensiilor speciale sunt : judecători, procurori, aviatori civili, diplomați, angajați ai Curții de Conturi și bineînțeles parlamentarii .
Ele sunt în special o amenințare deoarece toată suma este suportată din bugetul de stat, nu din cel al asigurărilor sociale.
Mai mult, pensia poate ajunge să fie și de 2 ori mai mare decât salariul pe care funcționarul l-a avut.
Menționăm câteva pensii speciale :
- Pensia unui avocat poate ajunge la 10.000 de lei pe lună
- Pensia unui militar variază între 3.400 și 4.000 de lei
- Pensionarii SRI au o indemnizație medie de 5.000 de lei.
- Magistrații ajung la 19.000 de lei
Pe locul 1 se află însă parlamentarii aceștia câștigă în medie 20.000 de lei .
Ce putem observa ? Că ,,acolo sus “ , pentru pensie specială, pot ajunge oamenii din anturajul structurilor de putere: servicii, militari, politicieni și cei care fac legi sau păzesc legi. Adică, „corpusul puterii” – cei care apără privilegiații de furia și nemulțumirea poporului. Ei ies la pensie mai devreme, au o mulțime de tratamente legale preferențiale, exclusiviste și au remunerări din bani publici, speciale cu sume la care simpli cetățeni nici nu visează muncind o viață.
De aici rezultă și actuala stare a României, cel îmbuibat nu are cum să-l înțeleagă pe cel flămând, cel care are la dispoziție toate instituțiile statului, toate resursele nu are cum să-l trateze just pe cel lipsit de minimă protecție. Inechitatea și inegalitatea socială și economică produc o stare teribilă a țării.