CRITICII

A treia săptămână de grevă: profesorii sunt nemulțumiți de oferta PSD-PNL

Profesorii intră în a treia săptămână de grevă – cadrele didactice speră să transmită un mesaj cât se poate clar actualei clase politice: educație are nevoie de finanțare, iar profesorii au nevoie de salarii decente.

Profesorii din sistemul de învățământ continuă greva, anunțând că nu se vor întoarce la ore până când salariul unui profesor debutant nu va ajunge la nivelul de 4.500 de lei net. Pentru a atinge această cerință, Guvernul ar avea nevoie de aproximativ 3,25 miliarde de lei.

Sindicaliştii din educaţie au respins săptămâna trecută oferta PSD-PNL care prevedea creşteri salariale cu 1.000 de lei şi 400 de lei brut. Cu toate acestea, guvernul a decis, joi, să aprobe într-o şedinţă de guvern convocată într-o zi liberă majorările salariale etapizate pe trei ani şi respinse deja miercuri seară de reprezentanţii profesorilor. Ordonanţa de guvern le majorează salariile cu nici 558 de lei profesorilor şi cu nici 250 lei personalului nedidactic.

Astfel, salariul profesorului debutant nu va depăşi 3.000 de lei. Salariul brut de bază al unui profesor cu studii superioare de lungă durată debutant este în prezent de 4.098 de lei, adică primeşte în mână un salariu net de 2.424 de lei.

Related Articles

Back to top button