Alexandru Săraru: Alegerea primarilor în două tururi, o șansă pentru democrația reală
Alegerea primarilor în două tururi este o șansă pentru democrația reală.
Este o propunere normală, logică, dar și morală. Nu este doar o perere personală, există chiar studii sociale care demonstrează acest lucru.
S-ar evita cazuri, precum cel de la Constanța în care a fost ales un primar de trei ori la rând, deși avea probleme penale și nici nu era prea implicat în dezvoltarea orașului.
Alegerea primarilor în doua tururi nu convine partidelor parlamentare, cu o excepție, mă refer aici la AUR. Frica îi paralizează, iar gândul la ce se va întâmpla în 2024 îi înfioară.
De ce totuși alegerea primarilor în doua tururi este un lucru indispensabil pentru o democrație reală? Este o condiție necesară, nu și suficientă, dar extrem de importantă.
Cei care sunt primari în funcție au o anumită putere. Ei pot influența mass media locală foarte simplu, iar contracandidații nu pot deveni atât de puternici și cu atât de mare notorietate fara sprijinul mass mediei, neavand nicio șansă în fata primarilor aflați deja în funcție, desi poate sunt mai calificați din puncte de vedere profesional, dar mai ales uman.
Această alegere într-un singur tur favorizează deja primarii aflați în exercițiul funcțiunii, desigur și partidele care îi susțin. Vă dați seama ce înseamnă să reprezinți interesele a doar 10% din locuitorii unei comunități, în loc să fii ales de majoritate? Nici nu ai cum să dezvolți proiecte și nici să reprezinți interesele celor care nu te-au ales care sunt mai mulți decât cei care te-au ales.
De asemenea, alegerea primarilor într-un singur tur încurajează votul strategic. Adică, dacă de exemplu eu vreau să votez cu un candidat care consider că nu are șanse, mă gândesc să nu mai merg la vot sau îmi schimb opțiunea de vot către alt candidat care are teoretic mai multe șanse decât favoritul meu pentru care voiam să-l aleg.
Nu mai vorbesc despre faptul că sunt sondaje de opinie făcute de cei care sunt la putere în momentul respectiv care sunt distorsionate, nu exprimă concret realitatea și nici măcar nu poți să le combați. Dacă eu vreau să votez cu Ion, iar sondajul spune că Ion nu are nicio șansă, eu voi fi influențat.
La fel , dacă alegerea primarilor se face într-un singur tur, atunci dezbaterile publice care sunt constructive și din care oamenii pot vedea exact pe cine merită să voteze, nu mai există. Există situații în care favoritul sau cel care este primar în exercițiu , poate să nici nu apară la aceste dezbateri pentru ca, oricum știe că are cele mai mari șanse.
Dacă sunt două tururi, după primul tur se pot face anumite alianțe. Mă rerer aici la caracterul pozitiv al acestor alianțe, alianțele celor care au aceeași orientare politică, aceleași interese și care doresc să facă ceva în acea localitate. Pentru că un primar care nu este ales de majoritate, oricum are nevoie de consiliu local. Când acest consiliu local îi este potrivnic primarului, atunci acesta din urmă nu poate să facă nimic chiar daca dorește să facă ceva pozitiv în acea localitate.
Fiind aleși într-un singur tur, doar de o mică parte a locuitorilor unei comune sau oraș , acești primari au o problemă de legitimitate și se nasc tensiuni. Gândiți-vă ce înseamnă să iasă la vot 30% dintre cetățenii care au drept și dintre aceștia să voteze 15% cu cel care va deveni primar, practic acesta nu are sprijinul și încrederea nici măcar a 5% dintre toți cetățenii acelei comunități.
Vă dați seama ce pierderi ar fi pentru PSD, PNL, UDMR, chiar și USR dacă s-ar introduce această alegere a primarilor în doua tururi?
Vor suferi pierderi grele, dar ROMÂNIA VA CĂȘTIGA!