CRITICIIOPINII

Au sărit gaițele să spună că nu ne trebuie spitale noi. Copeicile își fac treaba

În ultimele zile toată lumea s-a dat cu părerea cu privire la situația spitalelor din România. Opinia celor mai avizați, adică a specialiștilor ce se ocupă cu securitatea la incendiu ar trebui să fie însă luată în considerare: „Majoritatea spitalelor nu pot fi autorizate deoarece nu îndeplinesc condiții tehnice minimale cum ar fi lățimea coridoarelor. Acest lucru nu se poate schimba. E nevoie să facem clădiri noi, este mai ieftin”.

Și așa este, toți administratorii de spitale știu acest lucru dar nu au avut curaj să vorbească.

Nu autorizația de securitate la incendiu te pune în siguranță ci faptul că acea clădire respectă condițiile tehnice minimale de funcționare.

Ce înseamnă acest lucru: anumite lățimi de uși, coridoare, holuri; anumite lungimi și care determină poziționarea scărilor; casele de scară trebuie să fie protejate cu anumite tipuri de uși, pereți, chiar și sisteme pentru desfumare uneori; trebuie să avem pereți din anumite materiale de construcție, cu o anumită grosime, trebuie să avem anumite distanțe de siguranță față de alte clădiri alăturate, trebuie să dispunem de instalații pentru stingere, iluminat sau detecție incendiu.

Ori în multe cazuri ca să faci aceste investiții înseamnă să oprești activitatea, deci iese din discuție. Apoi cum mai modifici tu un coridor de 150cm la unul de 220cm fără să distrugi clădirea? Nu prea ai cum.

Tocmai de aceea peste tot în lume se preferă construcții noi și care sunt mai ieftine și mai sigure decât cele existente. Constructorii, ingineri și arhitecți, știu prea bine că este mai scump să reabilitezi ceva existent decât să faci de nou o clădire.

Nu mai vorbim de avantajele realizării de noi investiții, locuri de muncă, bani întorși la bugetul de stat.

Statul s-a obișnuit să nu mai facă nimic. Nu face autostrăzi, nu face drumuri, nu face școli noi, nu se construiesc spitale. Se fac, însă numărul lor nu este relevant.

Cum s-a pus în discuție acest lucru au și început gaițele să cuvânte. A început un cor de bocitoare să ne spună de ce nu se poate, ce probleme ar putea apăra, cine are interes… Interesul este în primul rând al românilor și capitalismul se bazează pe el. Gaițele aveau un loc bine stabilit în comunism, aici, în societatea modernă, cei care tot timpul pun pe „nu” înainte trebuie marginalizați.

Avem bani, de la bugetul național și european, avem spitale de construit, avem companii românești de construcții care să facă acest lucru, avem specialiști și muncitori care să execute aceste lucrări, avem companii producătoare de materiale de construcții la noi în țară. Practic este un circuit închis din care statul iese câștigător.

Așa că, nu mai ascultați gaițele, faceți treabă.

Related Articles

Back to top button