Alexandru Săraru: Habemus bugetum?!?
Aflam marea veste că Guvernul a adoptat bugetul pentru anul 2021, urmând ca documentul să ajungă în Palament. Ar fi de râs daca nu ar fi de plâns. De ce? Pentru că acesta nu este buget, este doar un calcul aritmetic de clasa a 4-a , că să fie. „Specialiștii” economiști stau ascunși ca șobolanii pentru a nu trebui să dea explicații în fața unor întrebări pertinente și necesare.
Vă prezint doar numele celor care se ocupă de redresarea economică și de împărțirea banilor și cu asta cred că am spus tot: Klaus Iohannis, Ludovic Orban, Florin Cîțu, Dan Barna sau Raluca Turcan. Din birourile lor luxoase amenajate tot pe banii noștri, Florinel și compania mint de îngheață apele. Nu ați văzut zilele trecute cum toate bălțile de pe stradă erau înghețate? De la ei se trage. Programul de Redresare și Reziliență Economică prin care România ar urma să obțină primele 30 de miliarde de euro dintr-un program multinanual post-pandemie este doar praf în ochii cetățenilor. Nici măcar ei între ei nu s-au înțeles ce minciuni să spună.
Adresez o întrebare publică acestor personaje: Cum explicați finanțările de sute de milioane de euro făcute de stat către CFR MARFĂ, TAROM, HIDROELECTRICA, firme căpușate de clasa politică mafiotă care le ține în datorii și le jefuiește anual bugetul prin utilizarea companiilor intermediare? Procedura este una simplă, dar ingenioasă: companiile acestea care reprezintă avuția națională produc, oferă servicii, oamenii lucrează, dar când vine vorba de încasări, acestea se fac prin firme intermediare, iar conturile acestor companii de stat rămân goale neputându-se face investiții pentru modernizare și inovare și astfel nu pot ține pasul cu companiile din statele occidentale.
Revenind la bugetul pentru anul în curs, este incredibil cum cele mai importante domenii sunt lăsate la coadă. Mă refer la educație și la sănătate. Ministerul Sănătății va primi anul acesta doar 17,4 miliarde de lei, cu 11,2% mai puțin decât execuția anului 2020. Asta în vreme ce Ministerul de Interne va primi cu 1,75% mai mult ca anul trecut, adică 20,9 miliarde de lei, iar Serviciul de Protecție și Pază cu 49,4% mai mult (aproape jumătate!) mai mult ca anul trecut, adică 397 milioane de lei.
Deci, în plină pandemie, sistemul sanitar este neglijat, dar ținem polițiștii în puf. În loc să rezolvăm problema spitalelor care ard, unde colcăie gândacii, locul de unde ieși mai bolnav decât intri, Florinel consideră că e mai indicat să se preocupe de lefurile și pensiile nesimțite ale structurilor de forță. Adică bugetari de lux, pensionați la 40 de ani, dar apoi reangajați, tot la Interne, și tot pe banii noștri. Și cum nimic nu este întâmplător, se pune întrebarea: De ce se teme Iohannis de a considerat necesar să se dubleze bugetul SPP?
Întârzierea cu care s-a adopatat bugetul are efecte dezastruoase. Contractele și plățile au fost suspendate, iar investițiile noi sunt zero. Așa prevede legea, iar administrațiile locale funcționează numai pe avarie, unele chiar fără bani de salarii. Situația este o catastrofă deoarece în decembrie ar fi trebuit ca bugetul să fie aprobat.
Nu sunt bani la buget, deficitul este foarte mare, dar există bani pt salarii nesimțite în domeniul bugetar. Ca exemplu, cel mai bine plătit bugetar al statului român este Marian Drăcea de la Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură care are un salariu de 38.000 de dolari. Ca să vă faceți o părere, salariul președintelui american Joe Biden este de 33.000 de dolari pe lună.
Să nu omitem faptul că dacă noul proiect de lege al salarizării îl va aduce pe șeful statului în fruntea clasamentului, acesta ar putea avea și el un venit similar sau mai mare ca al lui Marian Drăcea. Vă mai mirați acum că nu sunt bani la buget pentru educație sau pentru sănătate, dar și pentru alte domenii?
Eșecul PNL și USR trimite România într-o profundă criză economică.