Ca niste oameni normali la cap, am crezut ca odata terminate alegerile si instalat noul guvern, lucrurile vor incepe sa se miste, efervescenta programului de guvernare va cuprinde constructiv toate institutiile statului si singurul camp de batalie politica va fi in parlamentul Romaniei unde legile vor prinde contur spre fericirea neamului .
Ei as! Ciclul electoral este mult mai complex decat in aparenta. Deabia incepe foiala asezarii pe functii a oamenilor competenti, bineinteles competentii nostri nu incompetentii celor care au pierdut alegerile. Foiala asta dureaza de regula 4-5 luni, pana prin lunile aprilie-mai.
La ordinea zilei este scmimbarea directorilor de scoli, schimbare ce mi se pare inutila, atata timp cat scoala romanesca se zbate in mocirla lipsurilor materiale si nu intereseaza pe nimeni sau aproape pe nimeni performanta. Sa nu va inchipuiti ca profesorii stau ca simpli spectatori in meciul asta grotesc, din contra nu ramane nici o parghie cunoscuta nefolosita. Intrebat daca este normal ca directorii de scoli sa fie schimbati din functii pe criterii politice, ministrul invatamantului invoca nu stiu ce cadru normativ care prevede schimbarea directorilor din 4 in 4 ani. Schimbarea intamplator se suprapune cu ciclul electoral si seamana al dracului de izbitor cu un fenomen de epurare politica a conducerii scolilor si tot intamplator in randul noilor numiti se numara rude, prieteni sau protejatii celor aflati la comanda, situtie in care orice dezbatere pe tema invatamantului devine inutila pentru ca partidele istorice au procedat in aceeasi maniera in fiecare guvernare.
Nu ma mir ca profesorii nu protesteaza pe aceasta tema fiind parte a sistemului compromis, cum de altfel nu protesteaza pentru absolut nici o tema care nu are legatura cu salarizarea si tichetele de vacanta. Protesteaza sporadic parintii elevilor. Nu intamplator numirile politice din invatamant atrag atentia deoarece dupa cum se stie ponderea corpului didactic in cadrul aparatului bugetar este una semnificativa iar din partea profesorilor asteptarile sunt foarte mari, stiut fiind ca educatia este principalul factor de progres, sau… se mai asteapta.
Caraghioslacuri de acest fel se vor repeta in toate institutiile statului pana cand potentatii momentului isi vor pune locotenentii pe functii. Nu era mai onest daca in programul de guvernare era asumat un capitol separate unde, cu nume si prenume, se mentiona clar pana la ce nivel de conducere se face numirea politica? Scuteam timp pretios pentru munca si nu pentru organizarea de concursuri sau schimbarea de organigrame care sa mascheze numirea competentilor de azi, care daca nu-si schimba orientarea politica la timp vor deveni incompetentii de maine, cum si compententii de ieri au devenit dupa alegeri incompetentii de azi.