CRITICII

AUR critică măsurile propuse de Guvernul Ciolacu: Creșterea TVA-ului și eliminarea facilităților fiscale amenință economia românească

Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR, a atras atenția asupra măsurilor considerate aberante propuse de Guvernul Ciolacu. Printre acestea se numără eliminarea facilităților fiscale pentru construcții și agricultură, precum și creșterea TVA-ului la 19% pentru HORECA și unele categorii de produse, cum ar fi hrana pentru căței.

Liderul AUR a criticat deciziile guvernului, afirmând că în pandemie românii au fost sărăciți prin creșterea inflației, iar acum se confruntă cu creșterea TVA-ului și eliminarea facilităților fiscale. Lulea a acuzat premierul Marcel Ciolacu că încearcă să implementeze o economie de tipul celei de la Buzău, deși în trecut a fost implicat în activități discutabile. Eliminarea facilităților fiscale pentru agricultură și construcții este percepută ca un pas înapoi care va duce la creșterea economiei subterane, a muncii la negru și a salariilor mizere. De asemenea, această măsură este considerată responsabilă de un deficit de forță de muncă estimat la peste 100.000 de muncitori.

Lulea a adus în discuție și faptul că în 2018, guvernarea PSD promitea taxe salariale mai mici pentru angajatorii din construcții, susținând că acest sector era prioritar și de importanță națională pentru economia României pe termen de 10 ani. Cu toate acestea, acum sectorul construcțiilor a fost retrogradat și inclus la categoria „și altele”. Acest lucru ridică semne de întrebare cu privire la consecințele deciziilor politice și la nevoia reală de dezvoltare în acest domeniu.

Liderul AUR a subliniat și faptul că românii sunt puternic afectați de creșterea prețurilor. Creșterea TVA-ului la 19% pentru HORECA, precum și pentru anumite categorii de produse alimentare și non-alimentare, va genera o serie de majorări de prețuri în lanț. Lulea a avertizat că măsurile propuse de premierul Ciolacu vor duce la o scădere a consumului și implicit la încasări mai mici pentru stat. În plus, prețurile alimentelor au înregistrat o creștere de 17,8% în luna iunie față de aceeași perioadă a anului precedent.

Pentru a combate inflația, liderul AUR susține că guvernul lui Ciolacu ar trebui să reducă cheltuielile bugetare. Acesta a menționat existența a 200 de secretari de stat care nu își justifică activitatea, solicitând o reorganizare administrativ-teritorială și eliminarea angajaților care parazitează statul. Lulea a criticat și faptul că în companiile de stat se regăsesc multe rude și apropiați ai premierului Ciolacu, sugerând că astfel de practici trebuie eliminate. Potrivit liderului AUR, este necesar ca țara să fie eliberată de cele 500.000 de persoane care se consideră bugetari și care, în opinia sa, parazitează statul în prezent.

Lulea a concluzionat că românii au fost afectați de creșterea prețurilor și a taxelor impuse prin OUG 16/2022 de PSD și PNL, iar noile măsuri propuse vor duce țara într-o situație periculoasă. El a avertizat că România se îndreaptă către un colaps economic și a sugerat că FMI ar putea fi chemat să intervină în curând.

Related Articles

Back to top button