CRITICII

Carnea de porc românească a ajuns să fie cea mai scumpă din UE

În primele zile din anul 2024, o carcasă de porc s-a vândut în fermele statelor europene cu 210,3 euro/100 de kilograme, prețul fiind cu 0,9% sub media din ultima lună în statele din blocul comunitar și cu 0,5% mai iefitină comparativ cu prețurile din ultima săptămână din 2023, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană.

Însă, prețul mediu în magazine este în 2024 cu 2,7% mai mare comparativ cu aceași perioadă a anului trecut, deși costul unei carcase achiziționate de la producător s-a diminuat.

În România, prețul mediu la poarta fermei, în prima săptămână a anului, era de 260,9 euro carcasa tip S de 100 de kilograme, cu 14,8% mai scumpă decât în perioada similară a anului trecut.

Este cea mai semnificativă scumpire raportată de un stat membru în perioada analizată, România fiind urmată de Lituania (cu un plus de 12,7%), și Letonia (cu 7,1%).

În România, prețul mediu al centrelor de ambalare a ajuns la 191,4 euro 100 de kilograme, fiind cu 1,4% mai mare decât luna anterioară și cu 8% mai mic decât în prima săptămână a lui 2023.

Related Articles

Back to top button