CRITICII

Ciucă este deranjat de profesori și le propune ajutoare sociale, nu bani la salarii

Premierul Nicolae Ciucă se simte deranjat de protestul profesorilor, susținând că nu este momentul potrivit și că situația bugetară este dificilă.

Mai mult de 50.000 de profesori câștigă doar 2.200 de lei lunar, iar prețurile au crescut semnificativ, dublându-se.

În România există peste 350.000 de profesori. Nicolae Ciucă a propus acordarea unei prime la fiecare șase luni pentru profesori. Cu toate acestea, această propunere este percepută ca o insultă și o umilință pentru profesori. Sindicatelor au reacționat imediat, subliniind că profesorii nu doresc să fie asistați social.

Pe de altă parte, liderii AUR susțin că profesorii sunt mințiți în legătură cu lipsa de fonduri. Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR, afirmă că anual sunt cheltuite miliarde de euro pentru pensii speciale, finanțarea partidelor politice, sinecuri politice și contracte supraevaluate semnate direct de către guvern.

Liderii AUR declară că profesorii au dreptate și că există resurse financiare pentru ca niciun profesor, indiferent de experiență, să nu aibă un salariu minim net mai mic de 3.000 de lei lunar. Costurile anuale estimate ar fi sub 100 de milioane de euro. În comparație, suma de 50 de milioane de euro alocată anual partidelor politice este considerată insignifiantă.

Nu este vorba despre o teorie a conspirației: guvernul refuză să aloce fonduri profesorilor deoarece acestea sunt redirecționate în propriile buzunare. S-au achiziționat avioane vechi de 40 de ani cu 1 miliard de euro, dar nu se găsesc resurse pentru a crește salariile profesorilor cu 1.000 de lei în medie.

PSD și PNL, cele două partide care conduc România, sunt mai preocupate de împărțirea funcțiilor decât de rezolvarea problemelor cetățenilor.

Singura soluție de rezolvare a crizei din sistemul educațional este ca guvernul să accepte cerințele profesorilor și să majoreze salariile acestora. Inflația a diminuat puterea de cumpărare, iar banii imprimați în plus nu au fost direcționați către educație, ci către firmele politice afiliate.

Related Articles

Back to top button