CRITICII

Comoara gazelor naturale de la Buzău, ignorată de Guvernul Ciolacu

Să ne amintim că domnul premier Marcel Ciolacu ne-a vorbit parcă ieri despre ”Municipiul Buzău”. Ei bine, într-o localitate din județul Buzău, respectiv Caragele, comuna cu cel mai mare zăcământ de gaze naturale din țară, oamenii se încălzesc în continuare cu lemne. Autoritățile stau pe o adevărată comoară, gazele naturale fiind descoperite în urmă cu șase ani, însă nimeni nu a profitat până acum.

România a plătit miliarde de euro pentru gaze pe care le putea scoate din propriul pământ. Județul actualului premir și fost lider local PSD, Marcel Ciolacu, ar fi adus atâtea beneficii țării. Cum spunea și Grindeanu, că Buzău ne va asigura independența din punct de vedere energetic, că ne va poziționa ca o țară exportatoare de gaze naturale. De mai bine de șase ani de la marea descoperire a „comorii”, lucrurile au rămas, din păcate, neschimbate.

În localitatea cu cel mai mare zăcământ de gaze naturale din România, nici casele, nici primaria sau școala, nu sunt racordate la gaz, deși subsolul din zonă conține în jur de 30 de miliarde de metri pătrați. Acest sat este considerat cea mai importantă rezervă de gaze on-shore a țării noastre, care până acum abia că a fost explorată.

„Deocamdată, concret, cu oferta, nu a venit nimeni cu gazele. Au venit acum șase ani, au făcut prospectări, au zis că facem, dregem și au rămas la fel ca acum. Astea sunt lemne pentru viitoarea iarnă. acelasi lucru are și scoala. Mulți din sat și-au pus centrale pe peleți. Așteptăm să vedem, noi sperăm”, a spus un localnic.

Comoara subterană a fost descoperită de compania Romgaz în 2016 și era poziționată în mare parte sub cele șase sate din comuna buzoiană C.A. Rosetti. Potrivit estimărilor, există suficient gaz pentru a acoperi întregul necesar al României pentru doi ani și jumătate.

Grindeanu: „E o exploatare foarte importantă care se va dezvota în următorii ani… cea mai importantă în anii de după revoluție. Ar asigura doar ea independența pentru doi, trei ani”.

Related Articles

Back to top button