CRITICII

Descoperiri șocante în dosarul ‘Lagărele’ Ilfovului: Tratamente inumane și neglijență în centrele de asistență socială

Referatul de arestare întocmit de procurorii DIICOT în dosarul „Lagărele” Ilfovului dezvăluie o serie de abuzuri grave la adresa victimelor, inclusiv înfometare, umilire și exploatare financiară. Victimele au fost sedate în mod abuziv, chiar și atunci când acuzau dureri abdominale, iar insecticide pentru ploșnițe și păduchi au fost aplicate neglijent, inclusiv pe hainele celor internați.

Potrivit referatului procurorilor, un asistent medical generalist de la unul dintre centrele vizate a încălcat jurământul depus și a pedepsit o beneficiară a centrului care a solicitat un consult pentru probleme stomacale, oferindu-i în schimb o pastilă de Diazepam (un sedativ puternic), mințind-o că este un medicament pentru afecțiuni digestive.

Martorii au relatat că pacienta s-a adresat unei asistente medicale afirmând că are dureri abdominale, iar aceasta i-a promis că-i va da un medicament numit Metroclopramid. În realitate, asistenta i-a dat o pastilă, iar ulterior beneficiara a avut o conversație cu un asistent social care i-a oferit un sandwich. Un alt martor a povestit cum o pacientă, numită Roxana, s-a simțit rău și a solicitat asistența medicală. Asistenta a considerat că pacienta se prefăcea și i-a promis că-i va aduce o pastilă de Metroclopramid. După ce Roxana a luat pastila, a devenit somnolentă și a adormit cu mâncarea în gură. Mai târziu, Roxana a dezvăluit că i s-a administrat Diazepam și că va dormi timp de 15 ore.

În plus, din cauza igienei precare, centrele de asistență socială privată erau frecvent infestate cu insecte. În multe cazuri, serviciile de dezinsecție și deratizare erau efectuate formal, iar angajații aplicați tratamente chimice cu substanțe care nu sunt disponibile în comerț și ar trebui utilizate doar de personal specializat de la firme autorizate.

Aceste descoperiri șocante ridică întrebări serioase cu privire la modul în care sunt gestionate centrele de asistență socială și necesitatea unei supravegheri și reglementări mai stricte în acest domeniu sensibil.

„[…]în legătură cu achiziţionarea şi folosirea unor substanţe de dezinsecţie, rezultând intenţia numitei XXX de a folosi aceste substanţe fără a apela la serviciile specializate, fiind de altfel avertizată de persoana autorizată să furnizeze şi să aplice soluţiile că acestea trebuiesc pulverizate de personal calificat întrucât ar putea să cauzeze moartea persoanelor care folosesc spaţiile respective”, se arată în referatul de arestare.

Buletin de Bucureşti prezintă mai multe stenograme ale discuţiilor pe această temă:

ANGAJAT: Bine bosule. Ăăă… M-am uitat şi de gândaci.

MANAGER: Şi?
ANGAJAT : Nu prea, n-am dat de nici unul. E de ăia leşinaţi.
MANAGER: Înseamnă că o fi minţit ăsta mă că mai era?
ANGAJAT: Cine? Nicoleta? Dreacu ştie. Şi ăsta mi-a zis mie să aflu că e mult, mult şi la el. Da de unde dracu, mă? Zi i-ai luat de pe haine, de pe undeva.
MANAGER: Unde-s mulţi mulţi? În partea ailaltă?
ANGAJAT: Da!
MANAGER: Bă eşti nebun? Erau hainele băgă-mi-aş p… în gura lor. Dă-le ca lumea să şi bea.
ANGAJAT: Le-am dat. Le-am dat şi alaltăieri…
MANAGER: De unde dreacu să fie acolo? Ei le-a luat.
ANGAJAT: Păi după ei, de unde crezi?
MANAGER: Da’ de unde dreacu? Dă, mai dă-i şi astăzi, dă-le până-i găseşte dracii. Arată-le cum să dea.
ANGAJAT: Dau şi sus ?
MANAGER: Păi nu, dacă ai dat sus ieri, nu. Sus dacă nu sunt probleme n-ai de ce. Dă-i la ei, dacă e. Să dai şi pe haine, să dai şi pe ei, să dea dracii în ei.
ANGAJAT: Bine, boss.

Related Articles

Back to top button