CRITICII

Dezastru în Guvernul Ciolacu: Sindicatul Naţional Finanţe Publice solicită soluții urgente în fața fenomenului de depopulare a structurilor fiscale

Sindicatul Naţional Finanţe Publice atrage atenția asupra depopulării structurilor fiscale și efectelor sale asupra activității. Organizația sindicală, specializată în reprezentarea intereselor funcționarilor din cadrul Ministerului Finanțelor, a emis un comunicat de presă în care subliniază deficiențele majore legate de alocarea personalului în activități cheie ale sistemului fiscal românesc, inclusiv prin acțiunile de protest desfășurate în luna mai.

Sindicatul afirmă că acțiunile de protest au început la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), una dintre cele mai afectate structuri din punct de vedere al lipsei de personal. Ulterior, au fost afectate Direcțiile regionale antifraudă fiscală și Direcțiile generale regionale ale finanțelor publice, iar protestele s-au extins până la sediul Agenției Naționale de Administrare Fiscală și Ministerul Finanțelor. Cu această ocazie, au avut loc întâlniri cu Ministrul Finanțelor și Președintele ANAF, în care s-au prezentat propunerile și revendicările angajaților, inclusiv cele privind îmbunătățirea situației privind deficitul de personal, dar care nu au primit un răspuns concret.

Sindicatul Național Finanțe Publice observă o depopulare a unor structuri-cheie precum inspecția fiscală, executarea silită, evidența plătitorilor, informatica și juridica, ceea ce duce la disfuncționalități în întregul sistem. De exemplu, DGAMC a înregistrat o scădere a personalului din activitatea de inspecție și administrare cu jumătate în ultimii trei ani, caz în care mai puțin de 230 de angajați desfășoară activitate de inspecție fiscală și administrează 3700 de mari contribuabili. SindFISC subliniază că situația se agravează și în alte structuri importante ale ANAF și că deficitul de personal afectează activitățile de identificare a riscurilor fiscale, controlul marilor averi și gestionarea cazurilor speciale.

Sindicatul argumentează că politica salarială egalitară din cadrul Fiscului a dus la migrarea angajaților din activitățile cheie către posturi mai puțin solicitante sau chiar la părăsirea definitivă a sistemului. Specialiștii au ales să se îndrepte spre alte ministere, Curtea de Conturi sau sectorul privat în multinaționale, acolo unde remunerația era semnificativ mai mare.

Related Articles

Back to top button