CRITICII

Haos înainte de intrarea în vigoare a Ordonanței ieftinirii alimentelor: Aprovizionarea în pericol pentru spitale, școli și magazine

Înaintea aplicării Ordonanței ieftinirii alimentelor, care urmează să intre în vigoare la 1 august, distribuitorii de alimente din România se confruntă cu o situație haotică și periculoasă. În lipsa unor norme clare de aplicare, aprovizionarea cu alimente esențiale, cum ar fi pâinea, laptele, carnea, legumele și fructele, este amenințată în spitale, școli, grădinițe, magazine și alte unități publice

Avertizările distribuitorilor cu privire la noile prețuri impuse de ordonanță nu au dus încă la semnarea de contracte, iar întreg lanțul de aprovizionare este afectat. În absența unor clarificări referitoare la adaosul comercial redus, mulți distribuitori nu știu cum să procedeze și sunt reticenți să semneze contracte cu noile prețuri.

Ordonanța, care vizează 14 categorii de produse agricole și alimentare, limitează adaosul comercial la producători, distribuitori și comercianți pentru o perioadă de trei luni. Cu toate acestea, aplicarea practică a noii legislații este extrem de dificilă, deoarece nu există clarificări privind raportarea la prețul produselor aflate deja în stoc sau cunoașterea adaosului practicat de alți distribuitori.

În lipsa unor norme de aplicare, distribuitorii se confruntă cu dileme legate de calcularea costurilor operaționale pentru produsele vizate și de modul de justificare a prețurilor în cazul unor eventuale controale. În plus, temându-se de sancțiuni dure, mulți distribuitori evită să semneze contracte cu noile prețuri, dar renunțarea la anumite înțelegeri ar putea duce la lipsa alimentelor din cantine sociale și alte instituții publice.

Autoritățile guvernamentale nu au răspuns încă la preocupările distribuitorilor, iar neclaritățile cu privire la aplicarea Ordonanței persistă. În această situație, există riscul ca aprovizionarea cu alimente să fie perturbată, punând în pericol buna funcționare a spitalelor, școlilor și magazinelor. Cu doar câteva zile rămase până la intrarea în vigoare a Ordonanței, situația rămâne tensionată și se așteaptă cu nerăbdare clarificările din partea autorităților responsabile.

Related Articles

Back to top button