CRITICII

Importurile de roșii din Turcia ating un record, deși Guvernul plătește subvenții masive pentru producția internă!

Românii mănâncă foarte multe roșii turcești. Țara noastră a importat tomate de peste 65 de milioane de dolari din Turcia pe tot parcursul anului 2022, arată date care vin din țara exportatoare. Potrivit statisticilor oficiale citate de publicația Lanțul Alimentar, importurile de roșii din țări terțe pe piața românească au atins un nivel record de 77 milioane de euro în intervalul octombrie 2022 – mai 2023. Cu toate acestea, guvernul alocă 260 de milioane de lei din buget pentru a subvenționa producția internă.

Datele financiare arată că prețurile roșiilor din Turcia au crescut semnificativ, ajungând la o medie de 138 euro/100 kg, în timp ce anul trecut erau de 112 euro/100 kg.

În ciuda subvenției generoase, producția internă nu a reușit să concureze eficient cu importurile, iar legumicultorii se confruntă acum cu o prăbușire a prețurilor. Programul guvernamental ‘Tomata’, care oferă subvenții pentru producția în sere și solarii, a condus la o suprasaturare a pieței, determinând producătorii să își vândă roșiile la prețuri extrem de mici, uneori sub 1 leu pe kilogram.

Acest efect negativ a fost observat într-unul dintre cele mai mari bazine legumicole din țară, în Matca, județul Galați, unde legumicultorii susțin că prețurile de vânzare nu acoperă nici măcar costurile de culegere.

În urma acestor date, specialiștii din industrie se întreabă despre eficacitatea programului de subvenționare și despre consecințele sale asupra producătorilor locali. Cu toate acestea, rămâne de văzut cum va evolua piața roșiilor pe termen lung, având în vedere că anul comercial 2022-2023 se va încheia în septembrie.”

Related Articles

Back to top button