CRITICII

ÎN TIMP CE ROMÂNIA SE ÎNDATOREAZĂ DIN CE ÎN CE MAI MULT, POLONIA REFUZĂ SĂ PRIMEASCĂ ȘI SĂ PLĂTEASCĂ NOI LIVRĂRI DE VACCINURI ANTI-COVID

Polonia ne dă o nouă lecție de normalitate și de demnitate. În timp ce la noi Florin Cîțu a decis achiziționarea a 100 de milioane de doze de vaccin pentru 15 milioane de români pentru că „așa a spus el”, Polonia refuză să primească şi să plătească noi livrări de vaccinuri anti-COVID având în vedere că dispune de 25 de milioane de doze neutilizate.

Fostul Guvern a făcut un contract de 40 de milioane doze, pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România, iar costul acestora a fost de 730 de milioane de euro.

Ministrul polonez Adam Niedzielski a declarat că a a recurs la clauza de forţă majoră şi că a informat atât Comisia Europeană, cât şi principalul fabricant de vaccinuri (Pfizer ), că refuză să primească aceste vaccinuri şi că refuză, de asemenea, să efectueze plățile.

La noi, fostul premier a explicat că programul de achiziție a dozelor de vaccin a fost decis în Uniunea Europeană, până în 2023. Există un interval cu valori minime și maxime de achiziție, iar Cîțu a decis valoarea maximă. Este clar că decizia sa nu a avut nimic de-a face cu binele românilor. Interesele financiare au primat. Dar dincolo de aceste interese financiare, disperarea guvernanților de atunci de a introduce vaccinarea obligatorie a avut ca scop o campanie de vaccinare foarte mare, iar Superman de România voia să îşi lege succesul de asta.

Cert este că cei care suferă sunt românii care plătesc și vor plati mult timp de acum încolo pentru această decizie politică. Măcar în ultimul ceas să luam exemplul Poloniei.

Related Articles

Back to top button