CRITICII

Iohannis tace și le face – Avocatul Poporului susține că legea privind securitatea cibernetică extinde neclar puterile SRI

Serviciile secrete vor să scape de controlul civil al activității lor, adică să nu mai dea socoteală parlamentului, după cum reiese din pachetul celor zece legi ale securității naționale, aflate pe masa guvernului.

În sesizarea trimisă către CCR, Renate Weber susține că legea este neclară, nu oferă garanții suficiente în fața riscurilor unor abuzuri din partea autorităților și în plus lasă la latitudinea SRI sau a Guvernului să decidă ce înseamnă „campanii de propagandă sau dezinformare”.

De asemenea, Avocatul Poporului susține că nu există garanții pentru evitarea abuzurilor.

Legea era criticată și de organizația APADOR-CH, care acţionează pentru protecţia drepturilor omului. Aceasta invoca că legea „militarizează întregul spațiu virtual românesc”, dar și  faptul că mulți termeni folosiți în lege sunt „neclari”, ceea ce lasă loc de interpretare.

În aceeași zi, directorul executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet, Bogdan Manolea, atrăgea atenția într-un text publicat de Libertatea, că noua lege îl obligă pe un furnizor privat, care are o relație de confidențialitate cu clientul său, „să toarne informații legate de incidente, amenințări, vulnerabilități de securitate către diverse instituții”. 

Mai mult, Serviciul de Informații Externe a confirmat că Iohannis este cu totul implicat în acest demers. Iată ce a spus un reprezentant SIE: „Variantele de lucru ale legilor securității naționale sunt rezultatul consultărilor cu Administrația Prezidențială și Secretariatul General al Guvernului și vor „parcurge procesele legislative prevăzute de lege”

Related Articles

Back to top button