CRITICII

Lucian Bode versus Emilia Șercan – încă un dosar mușamalizat

Decizia Parchetului General de a clasifica dosarul în care Emilia Șercan l-a acuzat pe Lucian Bode de mușamalizarea scurgerii unei probe din poliție a fost contestată de jurnalista în instanță.

Dosarul în care Emilia Șercan l-a acuzat pe fostul ministru de Interne Lucian Bode de implicarea în mușamalizarea scurgerii unei probe din poliție a fost clasat de către Parchetul General, astfel s-a renunțat la urmărirea penală. Jurnalista a depus plângere în urma faptului că poze personale furate au fost postate pe site-uri cu conținut pentru adulți și că ulterior s-a încercat camuflarea site-ului care le-a publicat inițial.

La data de 1 februarie 2023, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a decis clasarea dosarului, argumentând că nu există suficiente probe care să susțină implicarea fostului ministru în activitățile de compromitere a jurnalistei sau că acesta ar fi împiedicat investigațiile în vreun fel. Jurnalista a declarat că închiderea dosarului s-a petrecut mult prea repede, la nici jumătate de an „nu s-au făcut acte de cercetare penală, în mod efectiv”.

„Am fost audiată doar eu, Lucian Bode și șeful Poliției Române, Benone Matei. Este inacceptabilă clasarea după ce au fost făcute doar trei audieri și nu au fost făcute alte acte de cercetare penală. De altfel, am solicitat în repetate rânduri ca acest dosar să fie conexat cu cel în care am reclamat divulgarea unei probe dintr-un dosar penal, însă cererile mele au fost sistematic respinse” a mai explicat jurnalista de investigației.

Emilia Șercan a contestat decizia de clasare în instanță la sfârșitul lunii mai, iar Curtea Supremă a stabilit un termen de judecată pentru luna septembrie 2023.

Într-o investigație publicată anul trecut, Emilia Șercan a expus faptul că Lucian Bode a plagiat în lucrarea sa de doctorat. Comisia de Etică a Universității Babeș Bolyai a examinat lucrarea și a constatat că aceasta conține elemente de plagiat, însă Consiliul Național de Etică a decis că lucrarea „nu este plagiată, dar conține un număr mare de erori de citare, precum și un stil inconstant de citare”.

Lucian Bode a fost ministru al Afacerilor Interne în Guvernul Florin Cîțu începând cu 23 decembrie 2020, și în Guvernul Nicolae Ciucă din 25 noiembrie 2021. În luna iunie, Ministerul Afacerilor Interne a fost preluat de Cătălin Predoiu, iar Lucian Bode a devenit secretar general al PNL și vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Related Articles

Back to top button