CRITICII

Marcel Ciolacu a arătat că e paralel cu realitatea. În opinia sa, o familie poate trăi decent cu cel puțin 3000 de lei pe lună

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat recent, într-o emisiune televizată, că o familie din România poate supraviețui cu un venit de cel puțin 3.000 de lei. Această sumă fiind „minimul pentru supraviețuire”. Pe de altă parte, liderul PSD a punctat că avem cele mai mari scumpiri din ultimii 30 de ani.

În opinia lui Marcel Ciolacu, un soț și o soție care muncesc cu normă întreagă și câștigă fiecare salariul minim pe economie, ar putea trăi decent cu acești bani. 

Românii cu salariu minim se află sub pragul de jos al sărăciei

Românii sunt tot mai săraci și strâmtorați și cei aflați la putere ignoră cu bună știință această realitate.

Domnul Ciolacu a spus că suma de 3000 de lei este suficientă pentru ca o familie să ducă un trai decent. La un calcul simplu, 3000 de lei ar însuma două salarii minime pe economie, în contextul în care ambii soți lucrează. Salariul minim nu asigură supraviețuirea pentru o persoană din România, dacă ne raportăm la costul vieții, cu atât mai puțin pentru o familie. În cazul în care această familie stă în chirie și mai are și un copil sau doi, situația este și mai critică.

Nu pot să-mi dau seama cum a făcut calculul domnul Ciolacu astfel încât să ajungă la concluzia că 3000 de lei sunt suficienți pentru o familie. Posibil ca domnul Ciolacu să fi uitat țara în care trăim. O țară în care prețurile la mâncare și haine sunt asemănătoare cu cele din Europa, în timp ce salariile sunt la coada clasamentului la nivel european. 

Domnule Ciolacu, la familiile care stau în chirie v-ați gândit?

Pentru a supraviețui, o familie din România care nu are o casă proprie trebuie să plătească o chirie pentru locuință. Iar dacă are și un copil trebuie să ia un apartament cu cel puțin 3 camere. La o căutare simplă pe imobiliare.ro, prețul apartamentelor cu 3 camere pornesc de la 300 de euro, în zone precum Rahova și Colentina, și urcă până la 450-500 de euro, pentru o zonă mai bună, utilate și mobilate la limita bunului simț.

Deci cum ar putea trăi, respectiv supraviețui, o familie din România care e nevoită să dea din cei 3000 de lei pe care îi câștigă cel puțin 2000 de lei pe chirie, fără să luăm în calcul utilitățile, mâncarea, transportul și cheltuielile medicale. În cazul în care cei doi soți au un copil, cheltuielile cresc considerabil. 

Ar mai putea supraviețui această familie cu mai puțin de 1000 de lei pe lună, și asta în contextul în care domnul Ciolacu a punctat că “avem cele mai mari scumpiri din ultimele 30 de ani”.

În fapt, și cerșetorii o duc mai bine decât o familie care muncește din greu și abia poate pune copilului lor o pâine pe masă.  Cel puțin cerșetorii nu plătesc chirie și fac ce vor cu timpul lor. Familile care au luat credit pentru a-și lua o locuință aflându-se într-o situație asemănătoare. Muncesc de dimineața până seara, își lasă copii să fie crescuți de instituții, fiindcă dacă nu mai plătesc ratele pierd casa și ajung pe străzi.

România este țara în care salariul minim este 1550 de lei, ajutorul social pentru o familie este de 272 de lei și alocația de stat pentru copii este de 273 de lei. Nici dacă ar mănânca doar apă cu pâine, o familie nu poate trăi cu mai puțin de 1000 de lei pe lună.  Domnule Ciolacu, ați uitat cumva în țara în care guvernați? 

Related Articles

Back to top button