CRITICII

Noua lege „Big Brother” reînvie protocoalele cu serviciile secrete. MAI filmează tot ce mișcă, fără consimțământ

Proiectul de lege denumit „Big Brother”, permite accesul nelimitat și necondiționat al Poliției de Frontieră, Jandarmeriei, Imigrărilor și IGSU la orice filmare, poză sau înregistrare în spațiul public. MAI filmează tot ce mișcă, fără consimțământ, iar serviciile de informații pot accesa datele cu caracter personal colectate de MAI. Inițiatorii proiectului sunt deputații PNL , Gabriel Andronache, Cristina Trăilă și Lucian Bode. Proiectul a primit un aviz negativ din partea Comisiei pentru Drepturile Omului, dar un raport de admitere din partea altor comisii.

Proiectul de lege permite accesul direct, gratuit și în timp real la înregistrările audio-video sau fotografii făcute în spațiul public, fără consimțământul persoanelor vizate, sub pretextul unor motive verosimile de a bănui că se va comite o ilegalitate. De asemenea, Jandarmeria și Inspectoratul General pentru Imigrări pot folosi mijloace tehnice pentru a filma, fotografia sau înregistra în spațiul public. Proiectul de lege prevede și accesul la datele cu caracter personal colectate de MAI, în baza unui document de colaborare.

Consiliul Legislativ a identificat multiple probleme cu acest proiect de lege, inclusiv încălcarea principiilor referitoare la limitarea colectării datelor și la protecția datelor personale. De asemenea, se consideră că proiectul de lege poate afecta dreptul la proprietate privată. Astfel, această lege ridică probleme serioase legate de protecția datelor personale și a drepturilor fundamentale ale cetățenilor.

Related Articles

Back to top button