CRITICII

O nouă promisiune PSD-istă: guvernul ar lua in calcul eliminarea facilitatilor fiscale pentru angajatii din IT, constructii si agricultura

Guvernul Ciolacu vine cu o nouă promisiune impresionantă. Colac peste pupăză, ia în calcul eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din construcții și agricultură în două etape, la 1 septembrie 2023 și 1 ianuarie 2024, au declarat surse guvernamentale. E vorba despre introducerea contribuției la sănătate, de 10% din venitul brut, pe care până acum nu o plăteau.

În ceea ce privește angajații din construcții, facilitățile fiscale sunt valabile până în 2028 și constau în scutirea de impozit pe venit, de la plata contribuției la sănătate și reducerea contribuțiilor la pensii. În paralel, în acest domeniu trebuie asigurat un salariu minim brut de 4.000 de lei. Să fie acum, oare, momentul în care Ciolacu face o faptă bună?

Angajatorii din sectorul agricol și din industria alimentară beneficiază și ei de un set de facilități fiscale: plata la stat a unor taxe salariale reduse, scutirea de la plata contribuțiilor de sănătate, în paralel cu acordarea unui salariu minim diferențiat de 3.000 de lei brut.

Pe de altă parte, angajații din IT nu vor fi afectați de acest plan de eliminare a facilităților fiscale, dat fiind că ei plătesc deja contribuția la sănătate. Singura facilitate fiscală pentru IT-iști este acum scutirea de impozitul pe venit (10% din salariul brut). Reamintim că PNRR, programul asumat de guvern la Comisia Europeană, prevede eliminarea de către autoritățile române a acestor facilități până în anul 2026.

Related Articles

Back to top button