CRITICII

Ordinul de începere a lucrărilor la gazoductul Tuzla Podișor a fost semnat. Marian Neacșu, primele declarații.

Vineri dimineața, la Palatul Victoria a avut loc ceremonia de semnare a ordinului prin care încep lucrările la gazoductul Tuzla-Podișor. Acesta este un obiectiv strategic şi va contribui semnificativ la creşterea securităţii în aprovizionarea cu gaze naturale a României, a declarat vicepremierul Marian Neacşu.

„Apreciem că, prin semnarea ordinului de începere a lucrărilor pentru gazoductul Tuzla-Podişor, statul român, prin Transgaz, îşi îndeplineşte, practic, ultima obligaţie, legată de începerea exploatării gazelor naturale în perimetrele offshore ale Mării Negre. Acest proiect, care valorează aproximativ 500 de milioane de euro, este veriga esenţială care va face legătura între resursele de gaze naturale exploatate din perimetrul Neptun Deep şi coridorul BRUA. Astfel va fi asigurată posibilitatea transportului gazelor naturale prin interconectoarele existente. Cel mai important, însă, este că gazele exploatate de către OMV Petrom şi Romgaz în Marea Neagră vor putea ajunge în Sistemul naţional de transport şi, implicit, în fiecare localitate din România care are acces la reţeaua de gaze naturale”, a explicat Marian Neacşu.

Tot acesta a scos în evidență faptul că gazoductul Tuzla-Podişor este un obiectiv strategic şi din altă perspectivă. „Va putea transporta şi cele 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale care vor ajunge în România din zona Mării Caspice prin terminalele aflate în Turcia şi Grecia. Este un obiectiv inclus pe lista de proiecte de interes comun a Uniunii Europene, finanţat prin Fondul de modernizare cu 85 de milioane de euro. Restul de finanţare se va asigura printr-un montaj financiar”, a mai declarat Neacşu. 

Prin acest gazoduct, a mai spus acesta, Transgaz va avea un rol important în ceea ce privește creşterea securităţii în aprovizionarea cu gaze naturale a României, la dezvoltarea social-economică a zonelor traversate la diversificarea surselor de aprovizionare. 

„Este un proiect cu impact socio-economic major, care va duce la apariţia de noi locuri de muncă atât în perioada de implementare a proiectului, cât şi în perioada de operare. (…) Va alimenta cu gaze circa 200.000 de locuitori şi sute de instituţii publice”, a completat Neacşu. 

Vicepremierul a adus în lumină faptul că securitatea energetică reprezintă o prioritate pentru guvernare. „Guvernul României a făcut şi va continua să facă paşi fermi în vederea îndeplinirii acestei priorităţi. De aceea, premierul şi toţi membrii Guvernului vor susţine în continuare şi toate celelalte investiţii necesare dezvoltării strategice sustenabile a infrastructurii naţionale de transport a gazelor naturale, a creşterii rolului României în sectorul energetic regional, european şi internaţional”, a evidenţiat Neacşu.

Related Articles

Back to top button