CRITICII

Partidele plătesc sume colosale la presă prin instituțiile publice

Partidele politice plătesc sume foarte mari către presă prin intermediul instituțiilor publice. Chiar și instituțiile statului care, în teorie, nu ar avea nevoie de publicitate, au cheltuit deja, în 2023, zeci de milioane de lei pentru astfel de servicii. Acești bani au ajuns la firme de casă, unele dintre ele fiind deținute de foști sau actuali politicieni. În schimb, aceste instituții au primit articole laudative și au ignorat problemele reale.

Deși această practică nu este nouă, se pare că apropierea anului electoral a sporit dorința aleșilor de a se promova și de a controla mai strict circulația informațiilor, sub pretextul unei publicități instituționale. Astfel, primăriile din localitățile mici și mari, precum și companiile naționale, au plătit direct presa sau agențiile de publicitate.

În primele șase luni ale anului 2022, doar în achiziții directe, s-au cheltuit 24 de milioane de lei pentru promovare și publicitate în întreaga țară. În 2023, suma a ajuns la 40 de milioane de lei.

Majoritatea achiziţiilor fiind făcute direct sau prin licitație. Au fost alese instituțiile cu cele mai mari bugete alocate, care de ani de zile cotizează regulat la aceleași firme.

Un exemplu este municipiul Galați, unde administrația locală condusă de Ionuț Pucheanu (PSD) a încheiat contracte de promovare și publicitate în valoare de 405.000 de lei în acest an. Cea mai mare sumă, 120.000 de lei, a fost plătită către firma Paf Media SRL pentru transmisia ședințelor de Consiliu Local la televiziunea TV Galați.

Impactul acestei practici asupra democrației și independenței mass-media este semnificativ. Propagarea de știri false plătite de partidele politice este o tehnică manipulativă folosită pentru a influența opinia publică și a influența alegerile. Folosind fonduri publice pentru a plăti propaganda și promovarea în mass-media, partidele politice sunt capabile să controleze narațiunea și să limiteze diversitatea vocilor din mass-media. Acest lucru subminează principiile fundamentale ale democrației și drepturile cetățenilor de a accesa informații independente și impartiale

Related Articles

Back to top button