CRITICII

„Plătim ploaia ca proștii!” – Gheorghe Piperea, europarlamentar AUR, trage un semnal de alarmă și dă în judecată Apa Nova pentru taxele abuzive.

Gheorghe Piperea, europarlamentar AUR, dă în judecată Apa Nova și denunță taxarea abuzivă a apei de ploaie. Într-un București sufocat de taxe exagerate, servicii publice slabe și infrastructură învechită, Piperea atrage atenția asupra uneia dintre cele mai absurde practici tolerate de autorități: taxarea apei de ploaie de către Apa Nova, companie concesionată grupului francez Veolia.

El acuză atât costurile nejustificate pentru un serviciu practic inexistent, cât și complicitatea autorităților locale, care au permis majorarea tarifelor fără nicio îmbunătățire reală a sistemului de canalizare.

Piperea anunță că va iniția acțiuni în instanță și demersuri administrative împotriva companiei și îi îndeamnă pe cetățeni să nu mai accepte pasiv aceste abuzuri, ci să își reclame drepturile.

Cu peste 2 milioane de consumatori captivi, capitala a devenit, în opinia sa, terenul ideal pentru un sistem de taxare de tip colonial, menținut prin nepăsarea autorităților și resemnarea populației.

„În București se achită societății Apa Nova un <>, adică, a apei de la ploaie. Pe luna iunie mi-a venit o factură de 1500 de lei, din care 840 de lei “contravaloare servicii apă” și 485 lei “contravaloare servicii canal”, restul fiind tva, de 9% (se va face 11% din 1 august). Mă uit pe explicații și văd că se includ serviciile de colectare și transport apă de ploaie, serviciul de alimentare cu apă potabilă și serviciul de canalizare apă uzată. Nu e deloc clar de ce colectarea apei de ploaie este tarifată separat de colectarea de apă uzată, că doar vorbim de una și acceeași canalizare. De asemenea, nu e clar cum s-a ajuns la tariful acesta uriaș pentru apa meteorică – de unde știm că apa de ploaie se scurge toată/mare parte prin canalizare ori, pur și simplu, de pe străzi direct în Dâmbovița sau în subsolurile noastre?

Apropo, certitudinea de până acum este că, la fiecare ploaie mai serioasă din ultimii 11 ani, subsolul meu a fost inundat, iar Bucureștiul, mai ales în zonele joase, cum e cartierul Tineretului, unde stau eu, a fost un fel de Veneția plină de zoaie, cu mașini plutind drăguț pe picollo canale și ci gheizere de la canalele care refulează. Plus că apa “potabilă” are probleme frecvente de infectare sau infestare și e plină de calcar care ne distrug pas cu pas mașinile de spălat și țevăria din case.

Poate nu știți, dar din 2000, de când a luat concesiunea serviciului de apă-canal, Apa Nova a majorat tarifele de zeci de ori, sub cuvânt că repară canalizarea. N-a făcut-o. Dimpotrivă, canalizarea se degradează continuu. Iar tariful pentru colectarea apei de ploaie, o invenție a Apa Nova de acum 10 ani, devenită obișnuință pentru că nu a observat-o nimeni (cu excepția mea), face un profit imens, exportat în Franța, profit pe care Veolia nu l-a împărțit niciodată cu Primăria Generală ( Apa Nova e o asociere Veolia – Primărie, Veolia fiind acționar majoritar).

Eu voi acționa judiciar și administrativ contra Apa Nova.O poate face oricine, individual sau colectiv. Sunt peste 2 milioane de consumatori captivi ai Apa Nova. Ei au niște drepturi, dar preferă să tacă sau să se lamenteze. Eu prefer să acționez, așa cum am făcut cu băncile, cu statul, cu Ursula, cu Arafat. Hai Liberare!”, a încheiat Gheorghe Piperea.

Related Articles

Back to top button