CRITICII

Premierul Ciolacu clarifică: nicio scutire de TVA pentru alimente, dar siguranța alimentară este garantată

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat ferm că nu va avea loc o reducere a TVA-ului la alimente ca măsură pentru scăderea prețurilor și pentru a face alimentele mai accesibile majorității românilor. Totodată, el a comunicat și planurile guvernului referitoare la acordarea facilităților fiscale pentru profesioniștii din industria construcțiilor și IT.

„TVA zero nu se poate. Comisia Europeană nu acceptă o astfel de variantă pentru niciun fel de produs. Cum nici o propunere să nu mai plătim curentul sau telefonul nu funcționează. Azi voi avea o discuție cu dl. Ciucă, cu miniștrii Agriculturii, Finanțelor și Fondurilor Europene. Sunt convins că vom lua o decizie.

Orice reducere de TVA a adus o reducere a prețurilor pe o perioadă foarte mică de timp. În două săptămâni prețurile au fost la fel… Eu nu vorbesc de prețuri plafonate, ci de o schemă pe tot lanțul.

Sunt ferm comvins că vom lua o decizie. (…)

Dar așa cum a făcut dl Ciucă, deciziile majore o să le luăm împreună. Am înțeles ce a fost în Ungaria. E o decizie pe care vrem să o adoptăm joi. Nu se va ajunge la penurie alimentară”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, în conferința de presă de joi, de la Guvern.

Premierul a oferit clarificări privind posibilele scutiri de taxe și impozite în diferite sectoare, inclusiv în domeniul IT și construcțiilor, într-o declarație făcută marți. Aceste precizări au venit după ce ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, anunțase intenția de a elimina aceste facilități.

Sunt ferm convins că împreună cu constructorii, cu IT-iștii, cei care au excepții, vom avea un dialog și vom găsi soluția cea mai bună. Am avut o creștere de 0,1 pe primul trimestru, pentru prima oară s-a datorat investițiilor. Nu pot intra cu bocancii peste constructori, când ei, cel puțin în primul trimestru au salvat România, se văd din investiții. Nu pot să nu văd ce s-a întâmplat la Transporturi, unde au explodat lucrările. Nu o să iau cu dvs acum decizia”, a continuat premierul Marcel Ciolacu, în legătură cu măsurile fiscale pe care Guvernul le pregătește în urma întrebărilor presei.

Ciolacu a făcut precizări cu privire la scutirile de impozite în ceea ce privește lucrătorii din industria construcțiilor și IT, ca răspuns la declarația ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, care anunțase cu o zi înainte necesitatea renunțării la facilitățile fiscale pentru anumite categorii profesionale din aceste două sectoare economice.

Related Articles

Back to top button