CRITICII

Prețurile la alimente au explodat din cauza măsurilor impuse de Ciolacu

Românii îşi drămuiesc tot mai greu banii, în condițiile în care începutul anului a adus majorări în cascadă, de la mâncare și haine până la taxe şi impozite. Asta din cauza noului pachet de măsuri fiscale adoptat de covrigarul de la Buzău, Marcel Ciolacu, premierul inapt al României. Chiar dacă la nivelul întregii economii rata inflației este de 8,8% cele mai mari majorări sunt exact la produsele de primă necesitate.

Primele scumpiri resimțite de români, încă din prima zi a anului, sunt cele de la alimente, în urma noilor măsuri fiscale care au intrat în vigoare în 2024. Este vorba, în primul rând, de majorarea TVA de la 5% la 9% pentru alimentele de calitate superioară, așa cum sunt cele bio și tradiționale. Astfel, unele produse alimentare s-au scumpit cu 4%, în timp ce la altele prețul a crescut și cu 10%. Informația a apărut pe un grup al contabililor din România, potrivit HotNews.

O altă scumpire vine ca urmare a majorării TVA de la 9% la 19% pentru alimentele cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10 g pe produs. Estimările comercianților arată că din 10.000 de produse dintr-un magazin, aproximativ 2.000 au în compoziție mai mult de 10 grame de zahăr pe sută de grame de produs. Tot din cauza majorării TVA-ului s-au scumpit și anumite tipuri de pâine, zacuscă, sosuri, lactate și chiar mezeluri.

Related Articles

Back to top button