CRITICII

România cumpără rachete PATRIOT de 1 miliard de euro

România achiziţionează 200 de rachete Patriot printr-un program comun la nivel NATO, iar costul estimat pentru cumpărarea acestora este de peste un miliard de euro, fără TVA, preţ în care sunt incluse piese de schimb şi servicii conexe, a anunţat Ministerul Apărării Naţionale.

În cadrul acestei achiziţii multinaţionale consolidate, România va achiziţiona un număr de 200 de rachete . Alături de România , tări mult mai bogate abordează această decizie de cumpărare precum : Germania , Spania sau Ţărilor de Jos.

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, consideră că acest proiect este unul de succes și un model de cooperare între aliaţi.

Acesta declară : ”Această achiziţie demonstrează că Alianţa are soluţii adecvate şi adaptate situaţiei de securitate cu care ne confruntăm în estul Europei, odată cu declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Consider că acest proiect este un succes, un model de cooperare între aliaţi, şi un exemplu de dezvoltare a capacităţilor de producţie pentru apărare, care merită aplicat la nivelul Europei”,

Mai mult , Angel Tîlvăr , a precizat că România va continua demersurile pentru achiziţia de echipamente militare şi muniţii de ultimă generaţie, pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare: ”Programele de înzestrare aflate în derulare sau în pregătire vor contribui la dezvoltarea şi menţinerea de către Armata României a unor capabilităţi de apărare robuste şi reziliente, credibile, flexibile şi eficiente. România îşi îndeplineşte cu consecvenţă angajamentele asumate ca urmare a calităţii de stat membru NATO şi UE şi contribuie la implementarea unor măsuri eficiente pentru descurajarea oricărei agresiuni la adresa spaţiului euroatlantic şi articulării unui răspuns adecvat la provocările actuale şi viitoare ale mediului de securitate”, acestea fiind precizările acestuia.

Related Articles

Back to top button