CRITICII

România plătește cel mai ridicat preț la energie din Europa

Într-un context în care Ministerul Energiei, sub conducerea Guvernului PSD+PNL, condus de Marcel Ciolacu, încearcă să navigheze prin provocările legate de prețurile la energie, situația actuală reflectă o serie de nereguli și ineficiențe. Deși Ministerul a solicitat ANRE încă din august să verifice dacă furnizorii de gaze respectă plafonarea prețurilor, rezultatele acestor demersuri par să fie neconcludente.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat anterior că unele companii de furnizare a energiei au crescut prețurile „nefundamentat”, însă până în prezent, nu s-au observat măsuri concrete pentru a contracara acestor practici. În pofida faptului că Ministerul Energiei nu deține autoritatea legală de a controla furnizorii de energie, a fost făcută o solicitare oficială către ANRE pentru a verifica respectarea legii ce privește plafonarea prețurilor la gaze.

Ministerul a reamintit că ANRE nu este subordonată Ministerului Energiei, ci Parlamentului, ceea ce complică și mai mult situația. În timp ce Ministerul susține că depune eforturi prin toate pârghiile instituționale pentru a susține demersurile Guvernului de respectare a plafonării prețurilor, realitatea confruntată de cetățenii români pare a fi diferită. România se confruntă acum cu cele mai mari prețuri la energie din Europa, un rezultat direct al unui sistem aparent ineficient și a unei lupte continue între diferite entități guvernamentale și reglementatoare.

În România plafonarea facturilor rămâne în continuare doar teoretic , în practică facturile la curent electric și gaze cresc pe zi ce trece .

Related Articles

Back to top button