CRITICII

Românii mai au dreptul la pensie?

În lumina ultimelor discuții legate de modificarea legii pensiilor și regândirea sistemului de pensii actual, mă întreb și eu, oare mai au românii dreptul să se bucure de anii de pensie? Am tot văzut persoane în vârstă din Occident care își trăiesc acei ani cu demnitate, eventual călătorind și bucurându-se de viață după zeci de ani de muncă. Din păcate, nu cred că voi putea spune acest lucru despre români – cel puțin nu foarte curând.

Economistul Adrian Câciu a prezentat de curând o scurtă analiză privind intenția Guvernului Cîțu de a crește vârsta de pensionare. Dacă ne uităm pe datele Eurostat, observăm că, în cazul bărbaților, dacă vârsta de pensionare va crește la 70 de ani, atunci aceasta va fi aproape egală cu speranța medie de viață în România, care este 70,5 ani. Adică, așa cum bine observa Câciu, bărbații din România vor ieși la pensie la data decesului!

Din declarațiile politice pe care le-am citit pe această temă, aș spune că pe actualii guvernanți îi încurcă tare chiar și această speranță de viață de 70,5 ani, poate reușesc să o scadă din moment ce vor să oblige românii să lucreze până ies la pensie. Să ne luăm adio de la bătrâneți liniștite?

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Eurostat, Facebook – Adrian Câciu

Related Articles

Back to top button