CRITICII

Salariile șefilor super-agenției care controlează companiile de stat au fost majorate cu 10.000 de lei/lună

Guvernul a făcut schimbări în organizarea agenției care va monitoriza companiile de stat. A modificat organigrama, dar și salarizarea conducerii. Lefurile vor fi mai mari cu aproximativ 10.000 de lei brut.

În an de restricție bugetară, Guvernul a decis înființarea unei „super-agenții” care să gestioneze companiile de stat, Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Întreprinderilor Publice (AMEPIP).

Hotărârea de Guvern nr. 117/2023, aprobată pe 15 decembrie, a adus primele modificări ale legii de înființare și organizare a „super-agenției”.
Cea mai importantă este modificarea statutului conducerii. Mai exact, funcțiile de președinte și vicepreședinte nu mai sunt asimilate celei de secretar, respectiv subsecretar de stat.

Modificarea legislativă le ia statutul de demnitari celor din conducerea agenției, dar le dă dreptul de a fi salarizați cu 50% în plus față de grila de salarizare a bugetarilor.

Ceea ce înseamnă că președintele va avea un salariu brut lunar de 38.115 de lei, iar vicepreședintele, de 34.650 de lei.

Pentru calculul salariilor bugetarilor se folosește o grilă de coeficienți, stabiliți prin lege, care se aplică salariului minim brut pe economie.

Salariul minim pe economie, în ianuarie 2024, este de 3.300 de lei, iar coeficientul pentru un secretar de stat este de 8% Asta înseamnă că salariul brut al președintelui agenției era de 26.400 lei.

Folosind același algoritm, salariul brut lunar al unui vicepreședinte era de 23.100 lei.

Conducerea Agenției susține că modificarea de statut a fost, de fapt, o clarificare adusă legii inițiale.

Președintele și vicepreședintele aveau funcțiile asimilate celor de demnitar doar din punct de vedere al salarizării. Și a fost nevoie de o clarificare a situației cerută de Comisia Europeană.

Și organigrama s-a schimbat . Cele șapte posturi, din organigrama inițială, care erau dedicate celor două cabinete, au fost desființare și înființate alte patru.

Din cele cinci direcții prevăzut inițial, au rămas doar trei.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button