CRITICII

Scandalul neglijării bătrânilor: Ședințe de urgență în Coaliție și demiteri în instituțiile de control

Ședințe urgente în Coaliție după ce rămâne neidentificat un responsabil pentru cazul șocant al sute de bătrâni care au trăit în condiții deplorabile. Conform surselor guvernamentale, șase șefi din instituții de control, la nivel central și județean, au fost demisși. Printre acestea se numără Agenția Națională pentru Inspecție Socială, Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Direcția de Asistență Socială și Direcția de Sănătate Publică. Acum se aruncă vina dintr-o instituție în alta, în timp ce premierul Marcel Ciolacu a anunțat doar efectuarea de controale în peste 5000 de aziluri pentru bătrâni.

Pe lângă instituțiile de control ale statului, Ministerul Muncii avea și parteneriate cu diferite organizații care ar fi putut ajuta bătrânii, fie prin donații, fie prin vizite ale voluntarilor care ar fi observat situația dramatică din azilurile din Voluntari. Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov, a declarat public că au fost aplicate amenzi de-a lungul timpului, dar situația nu se afla sub controlul său.

„Acum două zile ministrul Budăi a lansat o minciună și o aberație:

1. MINCIUNA. A afirmat că nu a anulat, ci doar nu a mai prelungit protocolul prin care un anumit ONG se ducea în azilele din Ilfov și descoperea nereguli.

Fapt: ministerul lui Budăi a reziliat protocolul cu acest ONG. Dacă nu ați văzut, vă arăt dovada.

2. ABERAȚIA. A susținut că ministerul condus în 2020 de Violeta Alexandru a semnat acest protocol fără să organizeze o procedură competitivă.

Procedură competitivă pentru ce? Ministerul încheiase un acord de colaborare. Ia, citește pe silabe: a-cord de co-la-bo-ra-re. Tot n-ai înțeles? Violeta Alexandru încheiase un protocol de colaborare, nu un contract. Dacă tu erai mai breaz decât Violeta Alexandru, ai fi încheiat mai multe protocoale din astea de colaborare, nu mai puține. Dar tu l-ai reziliat și pe ăsta. Deci ai vrut să oprești orice ONG din a face inspecții în azile.

Domnule prim-ministru Ciolacu, de ce încă ocupă dl. Budăi funcția de ministru?”, scrie profesorul de economie Bogdan Glăvan pe pagina sa de Facebook.

Recent, liderii grupurilor USR au cerut convocarea Birourilor Permanente ale Senatului și Camerei Deputaților pentru ca comisiile de specialitate să audieze persoanele responsabile cu monitorizarea și controlul respectării drepturilor persoanelor vârstnice și/sau cu dizabilități. Cu toate acestea, solicitarea USR de a lucra pe tema tratamentelor inumane în centrele autorizate sau avizate de statul român a fost respinsă în Biroul Permanent al Senatului.

Claudiu Năsui, deputat, consideră că situația depășește corupția și se extinde la răutate și ipocrizie. El critică modul în care bătrânii au fost tratați în condiții umilitoare, subliniind că banii proveneau din taxele și impozitele noastre. Năsui subliniază că această situație este doar o formă de ipocrizie și discurs public, iar în spatele acestor afirmații se ascund azilele înfricoșătoare. Jurnaliștii au documentat situația prin fotografii și, fără intervenția lor, abuzurile ar fi continuat.

Related Articles

Back to top button